#VivaCaroleKing - The Byrds - Wasn’t Born to Follow (1968)

#VivaCaroleKing - The Byrds - Wasn’t Born to Follow (1968)

Het schrijverstalent van Carole King staat buiten kijf. Zij schreef pophits om U tegen te zeggen, de ene al groter dan de andere. En ze klinken nog altijd!

Nog zo'n Goffin-King-compositie, die gretig opgepikt werd door een gitaargroepje. En wat voor een gitaargroep! Eén van de gitaariconen van de Amerikaanse sixties. The Byrds vonden zich een paar keer opnieuw uit en op 'The Notorious Byrd Brothers' trokken ze voluit de countryrockkaart.

Oorspronkelijk geschreven voor en opgenomen door The City, de groep van Carole King die slechts één plaat produceerde, 'Now That Everything’s Been Said', maar het is de versie van The Byrds die het brede publiek bereikte op 'The Notorious Byrd Brothers' in 1968 en nog eens een vette herneming in de iconische roadmovie 'Easy Rider' in 1969.

Met de leadvocal en twelvestring-Rickenbacker van Roger McGuinn, Red Rhodes op pedal steel, Clarence White op gitaar en Jim Gordon op drums. De rikketikkende countryrock wordt door een psychedelische hoorn gestuurd met een herschikking van de oorspronkelijke tekst van Gerry Goffin om de "hippiefeel" en het vrijheidsgevoel te benadrukken.

Het was hoofdacteur in 'Easy Rider' Peter Fonda die aandrong om, naast de titeltrack, ook nog twee extra Byrds-nummers mee te nemen in de film, maar het was naast Ballad Of Easy Rider enkel Wasn’ Born to Follow die werd meegenomen. Op 'The Notorious Byrd Brothers' stond nog een tweede Goffin-King-compositie, Goin’ Back, die dezelfde countryrockaanpak onderging. 

18 december 2022
Laurens Leurs