Vito - Talking Is Just Talking

Vito - Talking Is Just Talking

Vito doet een Vile-tje op nieuwste single.

Het geluid van de Oost-Vlaamse band Vito werd al vaker omschreven als het energieke Belgische liefdeskind van Patti Smith en Kurt Vile en op hun nieuwste single Talking Is Just Talking onderstreept de band dat zelf nog een keer met een dikke vette gitaarstreep.

Meer dan zes minuten duurt deze zalige track uit de aankomende ep ‘Cheesy’ die op 13 maart zal uitkomen en Vito ongetwijfeld zal katapulteren naar een hoger niveau. Begin dit jaar was er al Teenage Love, waarin wij in de gitaar iets van de jonge The Cure hoorden, maar Talking Is Just Talking laat pas echt horen waartoe dit vijftal in staat is.

Niet dat we ooit twijfels hadden. We wisten al van de vorig jaar verschenen ep ‘Man With Feelings’ dat Vito wel eens zou kunnen uitgroeien tot een van de vaandeldragers van de Americana-scene, maar de manier waarop Vito zijn gevoelens dit keer in muziek goot, zal zelfs de grootste twijfelaar over de streep trekken.

Talking Is Just Talking loopt over van de emotie, maar cheesy wordt het – ondanks de titel van de ep – nergens. Vito heeft nu eenmaal een stem die je grijpt en de manier waarop ze hier omringt wordt door lamenterende toetsen, zilveren gitaarlijntjes en voorzichtige brushstreken, doet je vanzelf stil worden.

Ook zanger Vito Dhaenens zelf valt stil na tweeëneenhalve minuut, maar de gitaarsolo die volgt, houdt de aandacht moeiteloos vast en brengt ons terug naar lange slows, waarbij ons meisje haar hoofd tegen onze schouder vlijde en wij met onze klamme handen geen blijf wisten, maar toch wensten dat de dans voor eeuwig kon duren. Helaas, ook deze song eindigt, ook al zingt Vito "I don't roll it fast/ I make it last." Gelukkig is er de repeatknop.

Vito stelt de ep ‘Cheesy’ voor in de Roma te Antwerpen op 26 maart en op 1 april in de Handelsbeurs, Gent. Fans van pakweg The War On Drugs nemen hun agenda en noteren!

5 februari 2020
Marc Alenus