Vind je weg op de Gentse Feesten

Achtergrond

Velen hebben er misschien geen benul van, maar de Gentse Feesten staan naast oeverloos zuipen ook voor een gigantisch aantal optredens. Maar aangezien het een hele opgave is om je door de programmatie van die verschillende festivals, concertzalen en cafés te worstelen, doen wij het hier voor u, dag per dag. Zodat u aan het einde van deze tiendaagse misschien toch iéts nuttigs gedaan hebt.

Vind je weg op de Gentse Feesten



> ZATERDAG 18 JULI

Op deze eerste, nog frisse, dag van de Gentse Feesten loopt Gent Jazz al op zijn einde. De affiche voor vanavond loont nochtans de moeite: de niet minder dan legendarische Marianne Faithfull - Of kent u iemand anders die al én met David Bowie én met Patrick Wolf én met Billy Corgan én met Metallica heeft samengewerkt? - wordt namelijk voorafgegaan door niemand minder dan Joe Jackson en Kartasan, een nieuwe groep van eigen bodem rond Jan Vandecasteele, die aanstekelijke pop-rock-jazz brengt.

Wie het er liever iets uitbundiger aantoe weet gaan, kan terecht op Boomtown in de Handelsbeurs, waar De Jeugd van Tegenwoordig zijn komisch-arrogante zelf zal zijn. Eveneens Nederlandstalig, zij het van een iets ander kaliber, is Raymond van het Groenewoud. Waar hij vroeger traditioneel de feesten afsloot met een optreden dat tot 8 uur 's morgens vroeg duurde, doet hij het nu iets rustiger aan bij Sint-Jacobs.  

Absolute aanrader van deze eerste dag is echter Teddiedrum: alwéér een nieuwe groep van Dijf Sanders en Jason Dousselaere van The Violent Husbands. "We beat the drums to please", is hun motto. Hun instrumenten zijn een teddiebeer-drumstel, een Commodore64, een gameboy en een casiogitaar, en het klinkt fantastisch! Om middernacht in de Kinky Star, gratis en voor niets.

> ZONDAG 19 JULI

De laatste dag van Gent Jazz met Jamie Cullum laten we graag aan ons voorbij gaan voor The Bony King of Nowhere en Arbouretum in de Handelsbeurs. Of voor Rye Jehu (gratis) in de Charlatan. Een vaste waarde bij Sint-Jacobs is Willem Vermandere, een van die Vlaamse klassiekers die je gezien moét hebben om hem te begrijpen. Een paar uur later op hetzelfde podium: geluidjesknutselaar Dijf Sanders

Ook de Roerkuip, een fijn etablissement naast Café Video op de Oude Beestenmarkt - u weet wel, waar vroeger Boomtown was - staan naast Mary & Me ook vi.be-winnaars Superlijm geprogrammeerd, waarvan de aanstekelijke single Michael Jordan nu ongetwijfeld al voor eeuwig in uw geheugen vastzit.

In de Vooruit komt het feest pas op gang wanneer het overal elders op zijn laatste benen loopt. Ook bijna een vaste waarde daar zijn Miss Kitten & The Hacker, meteen de meest opvallende naam op de affiche van 10 Days Off vandaag. Wij zijn echter vooral benieuwd naar wat Nathan Fake gaat doen met het ongetwijfeld goed bezwete publiek.

> MAANDAG 20 JULI

Als u écht hip wil zijn, gaat u vandaag bij Sint-Jacobs, waar verschillende artiesten u de hele avond zullen entertainen tijdens Radio Modern. Iets minder hip, maar wel heel wat meer rock-'n-roll vinden we om 21 uur in de Charlatan, waar de meest beloftevolle groep van bij onze noorderburen staat: De Staat.

In de uiterst gezellige Spiegeltent in het Baudelopark staat om 23 uur Ansatz Der Maschine op de planken, als u het ons vraagt met hun knisperende elektronica een van de meest onderschatte en geniale bands van eigen bodem.

Op 10 Days Off kijken we dan weer uit naar Miike Snow (ja inderdaad, met twee i's), waarvan de single Animal na één luisterbeurt gegarandeerd een hele dag in je hoofd blijft hangen. Dit wordt een hype. En over 'in het hoofd blijven hangen' gesproken: ook Stijn staat er die avond op de affiche.

> DINSDAG 21 JULI

Hoogtepunt van onze nationale feestdag wordt ongetwijfeld ABBA Gold op Polé Polé. Maar ook voor de meerwaardezoeker valt er wel iets te beleven vandaag. Zo denken we aan Casiokids en Barbie Bangkok in de Charlatan of Waldorf en Wallace Vanborn in de Roerkuip.

Daarnaast valt er echter niet bijster veel te beleven, en dus kan Tiefschwarz - een van de grote namen op 10 Days Off - u misschien wel naar de Vooruit trekken. Het Duitse elektroduo bestaat ondertussen dertien jaar, maar is nog steeds hip as hell. Dat uitte zich in het verleden onder meer in remixes voor Madonna en Depeche Mode, en vanavond in een ongetwijfeld memorabele dj-set.

> WOENSDAG 22 JULI

Op 10 Days Off lassen ze een rustdag in, maar wij gaan onvermoeibaar voort. Dansen zullen we vandaag misschien niet doen, rocken des te meer: verspreid over de verschillende zalen vinden we namelijk onder meer Hitch (22 uur, Kinky Star), Headphone (22 uur, Charlatan), Balthazar (23.30 uur, Charlatan) en vooral The Germans (3 uur, Kinky Star. 's Nachts wel te verstaan) terug.

Voor de gewoontebeesten: op de eerste dag van de openluchthelft van Boomtown staan Gorki (geen Gentse Feesten zonder Vos en co) en Discobar Galaxie. En bij Sint-Jacobs staat Sioen van wereldmuzikant te doen voor het goede doel.

> DONDERDAG 23 JULI

Halfweg and still going strong. Verandering van spijs doet goed, en daarom begeven we ons vandaag eens naar het Sint-Baafsplein. Normaal gezien valt hier voor de daMusic-lezer geen knijt te beleven, maar vanavond staat hier het heerlijk dansbare Sweet Coffee geprogrammeerd, en dat is reden tot feest. Op Boomtown vinden we (waar eigenlijk niet?) The Black Box Revelation en The Galacticos. En aangezien het gratis is, is het ook dubbel zo tof.

Op 10 Days Off ten slotte enkel hippe artiesten: dubstepwonder Benga staat er in het goede gezelschap van onder meer Leila, Tim Exile en Clark, die er allemaal een liveset zullen spelen én er allemaal staan naar aanleiding van twintig (!) jaar Warp Records.

> VRIJDAG 24 JULI

Weekend! Feest! Niet dat het iets uitmaakt tijdens de Gentse Feesten uiteraard. Op het Alles Kan-podium op Boomtown staat om 19.15 uur al Kapitan Korsakov geprogrammeerd, ondertussen haast een vaste waarde. En voor wie hen nog niet aan het werk zag, zit er maar één ding op: begeef je richting Kouter. Drie andere goede redenen om naar daar af te zakken: The Sedan Vault, Hitch en The Hickey Underworld.

Wie het er liever wat lichter aantoe ziet gaan, raden we de zwoele soul van Lefties Soul Connection aan in de Charlatan, gevolgd door de gehypte Selah Sue en de onterecht niet-gehypte singer-songwriter Trixie Whitley (dochter van de al even onterecht niet-gehypte Chris Whitley).

En om het weekend écht goed in te zetten, trekken we rond middernacht richting Koren- en Graslei alwaar Bobby Ewing, een derde van Discobar Galaxie, ons weer danig in het zweet zal doen dansen op Polé Polé.  

> ZATERDAG 25 JULI

Het einde is stilaan in zicht, maar op 10 Days Off komen ze pas vandaag met de strafste affiche aanzetten. Zo is N.A.S.A. zowat dé hype van het jaar. Hun debuutplaat staat vol met gastbijdragen van hip volk als M.I.A., David Byrne, Spank Rock, Santigold, Kool Keith en zelfs Tom Waits, én barst bovendien van de heerlijke Braziliaanse funk. Live belooft dit met een hoop omkadering trouwens één van de sensaties van deze editie te worden.

En dan hebben we het nog niet over de rest van de affiche: een dj-set van Goose, Djedjotronic en Partyharders Squad én een liveoptreden van het overheerlijke Metronomy. Als er één avond is waarop u die dansschoenen moet aantrekken, zal het vanavond zijn.

Wie een snikhete Vooruit niet ziet zitten, kan om 1 uur ook gewoon richting Sint-Jacobs trekken, waar Waxdolls er de ongetwijfeld stevigste set van de hele tiendaagse zal neerzetten. Even daarvoor vindt u er trouwens ook het meer dan puike Waalse Joshua.

> ZONDAG 26 JULI

De meeste groepen die vandaag doorheen de stad geprogrammeerd staan, kon je eerder al aan het werk zien: Team William, Sweet Coffee, Superlijm, Wallace Vanborn, The Future Dead, Marvelas Something, Selah Sue. Reden genoeg dus om eindelijk eens naar Polé Polé te trekken, alwaar Yuri Buenaventura om 22.30 uur de zomer naar Gent zal brengen. 

Andere alternatieven zijn Daan op Boomtown en Soulsister op Sint-Baafs. Maar de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat een dj-set van Trentemøller en Andy Butler van Hercules and Love Affair op 10 Days Off dan toch onze voorkeur wegdraagt.

> MAANDAG 27 JULI

Als je vandaag nog weet wat je de voorbije tien dagen hebt uitgestoken, als je nog op je benen kan staan, als je vermoeidheid al zodanig vergevorderd is dat je ze niet meer voelt en als je nog weet in welke stad je wakker bent geworden, zijn er nog enkele optredens aan te raden. The Rhythm Junks op Sint-Baafs bijvoorbeeld. Die vragen niet al te veel energie. Of Boston Tea Party in de Kinky Star. Ook I Love Sarah in de Roerkuip moet nog verdraagbaar zijn.

Dat kunnen we dan weer niet zeggen over die fantastische Belgische deligatie op 10 Days Off: Nid & Sancy, Disko Drunkards en The Glimmers zullen je namelijk geen rustige avond gunnen. En dat geldt nog minder voor de prettig gestoorde Denen van WhoMadeWho en al helemáál niet voor de Canadees Richie Hawtin.

De échte Feestengangers kunnen deze laatste dag trouwens doorgaan tot 14 uur 's middags. De dag erop, dus. Ook in de Charlatan staat om 7 uur 's morgens nog een optreden gepland: Aspect:Ratio, of warme soulritmes met jazz en wereldse invloeden. Maar iets zegt ons dat we dat niet meer zullen meemaken. 

> WIN WIN WIN

Wie dat alles gratis wil beleven, is bij daMusic aan het goede adres. Voor elke dag van 10 Days Off valt bij ons één ticket te winnen, voor elke dag in de Charlatan gaat het zelfs om vijf tickets. Mail als de bliksem je contactgegevens én je locatie en dag van voorkeur naar tom.weyn@damusic.be. Succes!

> VOOR DE VOLLEDIGHEID

Programma Gent Jazz: hier
Programma Boomtown:
hier
Programma 10 Days Off: hier
Programma Charlatan Deluxe: hier
Programma Kinky Star: hier
Programma Chapeau (Roerkuip): hier
Programma Polé Polé: hier

Programma Gentse Feesten: hier

18 juli 2009
Tom Weyn