Vijfentwintig jaar 'Punk In Drublic'

Flashback

Vijfentwintig jaar 'Punk In Drublic'

Het iconische album 'Punk In Drublic' van NOFX zag vijfentwintig jaar geleden het levenslicht en heeft punk voorgoed veranderd.

1994 en 1995 waren de jaren van de ongekend grote doorbraak van punkmuziek. Elke band, die op dat moment ook maar iets voorstelde, kwam met hun beste album. Enkele voorbeelden: 'Dookie' (Green Day), 'Smash' (The Offspring), 'About Time' (Pennywise) en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Ook 'Punk In Drublic' van NOFX verscheen in 1994 en dat album veranderde de punkscene voorgoed.

Stel je voor: je zit lekker in je luie stoel, hebt iets gelezen over NOFX (misschien dit artikel wel) en zet het album op. Het is alsof er een trein aan topsnelheid door de woonkamer dendert. Dat is de energie die van deze plaat afspat. Pure no-nonse punk. Niet lullen, maar brullen. De songs vlammen aan sneltreinvaart door de speakers en na een klein halfuurtje zit je rechtop in je stoel en denkt: "what the hell!?"

'Punk In Drublic' werd uitgegeven door Epitaph Records, toendertijd nog het grootste punklabel. En dat is ook duidelijk te horen. Het label luidde een nieuw tijdperk in voor de band: weg met slechte opnamestudio's en met het gebruik van slechte apparatuur. De kwaliteit en productie van dit album is van dergelijk hoogstaand niveau enkel en alleen dankzij Epitaph Records. De songs zijn kort, snel en agressief; precies zoals punk hoort te zijn. De baspartijen zijn overweldigend, de drums zijn grandioos en het gitaarspel, dat El Hefe en Eric Melvin uit de instrumenten rammen, kent zijn weerga niet. El Hefe levert bovendien ook nog eens trompetspel aan voor enkele nummers.

Niet verwondelijk dat deze plaat de gouden status haalde en - wat onmogelijk werd geacht, gebeurde - de band scoorde een topveertighit met de single Leave It Alone.

Het album eindigt bovendien geniaal met El Hefe, die een paar imitaties uit de mouw schudt van onder andere Beavis & Butt-Head, Popey, Speedy Gonzales en meer.

Als je punkliefhebber bent en dit album ontbreekt nog in je platenkast:, is het de hoogste tijd om dat gat op te vullen.

26 augustus 2019
Jerre Hoetink