Vijf tips voor Laundry Day

Voorbeschouwing

Na lang aanmodderen kroop Laundry Day vorig jaar eindelijk terug uit de schaduw van de grote, populaire festivals als Tomorrowland. Laundry Day wilde zelf de toon aangeven. En dat deden ze dan ook gewoon. De ingenieuze podiuminstelling stelde de bezoeker zelf in staat om op muzikale rondreis te gaan en verschillende genres te verkennen. Ook dit jaar kan u er weer de muzikale grenzen opzoeken en verleggen. Enkele tips nodig om te beginnen? Wij sommen er een paar voor u op.

 

Zwartwerk

Zwartwerk is een hiphopkwartet uit Mechelen, waarvan de leden roots hebben in Angola of de Democratische Republiek Congo. Het viertal leerde elkaar kennen op de voetbalpleintjes in de stad. En dat is dan ook waar de magie begon. In 2015 werden ze genomineerd voor De Nieuwe Lichting (Studio Brussel) en in 2016 maakten ze een Dance With The Devils, dat als alternatief moest dienen voor het officiële EK-lied Melody (door Dimitri Vegas & Like Mike). Dit is gewoon pure, onvervalste feestrap, bulkend van de energie.

Bjarki

We zagen hem in juni nog aan het werk op Secret Solstice in Reykjavik, waar hij kind aan huis is, maar nu komt hij dus Laundry Day op stelten zetten. De IJslander behoort misschien wel tot het selecte groepje artiesten dat een doorbraak van donkere techno bij het grote publiek kan forceren. Hij vult notoire, Berlijnse techno tot ontsteltenis van de conservatieve technopuristen aan met ouderwetse vocaaltjes, intrigerende fluitjes en omgevingsgeluiden. Onorthodox, maar doeltreffend, want zijn nummers zijn vaak niet meer uit je hoofd te krijgen.

Kenn Colt

Met debuutsingle Feels Like A River wist Kenneth Claes, beter bekend als Kenn Colt, zich internationaal op de kaart te zetten. Hij speelde op ’s werelds grootste festivals (Tomorrowland, Tomorrowworld, Ultra Music Festival), maar wist zich bij eigen volk pas echt kenbaar te maken met Come Back To Me, een vigoureus en beklemmend nummer met een sentimentele ondertoon. Het is namelijk een ode aan zijn overleden vriendin, die vorig jaar omkwam bij een tragisch ongeval. Als een danceartiest zulke gevoelens in een nummer weet te stoppen zonder dat de dansbaarheid ervan afneemt, dan weet je dat hij goed is.

René LaVice

René LaVice is een zwaargewicht in de drum-‘n-bass-scene. Al bijna een jaar is hij de host van BBC Radio 1’s Drum & Bass Show, een van ’s werelds grootste drum-‘n-bass-radioshows. Die vult hij steevast met veelbelovende nummers en artiesten binnen het genre, alsook met zijn eigen, potige producties. Zijn stijl staat bekend als eclectisch, daar hij invloeden vanuit elk genre haalt. Hij heeft trouwens een stevige livereputatie, waarbij hij steevast aan stagediven doet. Dus, euh, als je niet verpletterd wil worden, ga je best niet te ver vooraan staan.

TheColorGrey

Terug naar talent uit eigen land. TheColorGrey is het project van Antwerpenaar Will Michiels, die al sinds 2014 uithaalt met strakke, Engelstalige rap waar de soul vanaf druipt. Hoe kan het ook anders, met Woodie Smalls als neef. Afijn, zijn warme bars en ravissante melodieën bleken al meermaals een succesverhaal, als we kijken hoe vaak Need To Know en On & On op de radio werden gespeeld.

27 augustus 2018
Jeroen Poelmans