Vijf niet te missen acts op Out The Frame
Het is weer zover: op 21 maart vindt opnieuw Out The Frame plaats. Het veelgeprezen, maar desalniettemin jonge festival viert dit jaar de derde verjaardag. Als u een beetje geluk heeft en niet ten prooi valt aan Covid-19, kan u misschien wel onderstaande kleppers aan het werk zien.
Homeboy Sandman
Met ‘Dusty’ was de New Yorkse rapper Homeboy Sandman vorig jaar alweer toe aan zijn negende album. De vijftien nummers tellende plaat was opnieuw een mooie illustratie van zijn kunnen: hij is een kei in rappen en rijmen. Dat bedoelen we letterlijk, want zijn techniek is feilloos en zijn lyrics zijn scherp. En dat allemaal op een bedje van instrumentaaltjes die zo van Tyler, The Creator hadden kunnen zijn. Hoe kan je dan geen fan zijn?
Roedel
Als u deze Antwerpse heren niet kent, heeft u wellicht onder een steen geleefd. Roedel, de Belgische versie van A Tribe Called Quest, bracht dit jaar nog ‘247’ uit, een fenomenaal album dat tegelijk volwassen en komisch is. De heren staan bekend om de furieuze performances, hetgeen bij nummers als Blut en Zwerf ongetwijfeld zal leiden tot fantastische live versies. Hoe meer delicate singles (denk: Goud en Rook) zullen klinken, daar hebben we enkel het raden naar.
KRANKk
Nog zo’n Belgische parel is KRANKk. De Brusselse groep produceert intense, soms nogal donkere nummers, daarbij hevig geïnspireerd door de UK grime- en bass-scene. Wanneer ze zich daarbij laten bijstaan door andere, getalenteerde zangers, MC’s en rappers (denk David Ngyah, Miss Angel), is het plaatje helemaal compleet. Wij voorspellen hen alvast een grootse toekomst.
Lord Apex
Al even woedt de naam Lord Apex in de underground hiphopscene. Niet voor niets: de Londenaar bracht tot nu toe voortreffelijke lo-fi hiphop voort die menig liefhebber kon bekoren. Desalniettemin nam de rapper vorige maand een bijzondere afslag: zijn nieuwe ep ‘Darkskies’ met Bushi Vibes lijkt in niets op de zachte, warme vibes die we gewend waren. Integendeel, Lord Apex stort zich op de depressief makende gebeurtenissen in een leven. Hoe dat live klinkt? Deprimerend, ongetwijfeld. Maar zeker ook bevredigend, want zijn lyrische performance is altijd on point.
Pelada
Doorgedraaide acid house met agressieve Spaans zang. Beter kunnen we Pelada niet omschrijven. Het duo uit Montreal tracht al enkele jaren punk en dansmuziek opnieuw te verzoenen en lijkt daar nu eindelijk, gezien het groeiende aantal fans, toch in te slagen. De succesformule is een combinatie van activistische lyrics (klimaat, macht en identiteit worden weleens aangehaald), rauwe synthesizers en beukende basslines. Sinds de release van debuut ‘Movimiento Para Cambio’ hebben ze alvast genoeg nummers onder de arm om er een heuse show van te maken.