#VervelingTroef - The Rolling Stones - Hang Fire (1981)

#VervelingTroef - The Rolling Stones - Hang Fire (1981)

Ook met verveling kan je een zevental dagen vullen.  Verveling hoeft niet altijd per se negatief te zijn. Door sommigen wordt het zelfs als therapievorm gepromoot. Iets wat voor ons dan ook weer niet hoeft, maar dat het soms prettig gestoorde muziek kan opleveren, dat is dan weer helemaal niet vervelend.

Wij delen veel fijne dingen (Triffids, Microdisney, Chris Isaak) met bepaalde vrienden en het belangrijkste is allicht het feit dat The Rolling Stones na de glorieperiode ook in de jaren tachtig (en ook daarna trouwens) het allerbeste werk in de vorm van 'Some Girls', 'Emotional Rescue' of 'Tattoo You' afleverden. Daar, beste mensen, zijn we het roerend over eens. Degenen die dat afschilderen als obligaat, tweedehands-Stones dwalen. En wel big time! Akkoord, op 'Emotional Rescue' en 'Tattoo You' stond werk van de eerdere periode, maar die afleggertjes waren topwerk.  'Tattoo You' was verdeeld in een snelle rock-‘n-roll- en een ballad-kant. Al naargelang de mood zijn het allebei succulente kanten.  

Hang Fire is het tweede nummer op de “snelle” kant en is een sneer naar thuisland Engeland, waar de mensen lui en verveeld zijn en de politici ontoereikend. The Stones vertolkten het zelden in Engeland, net omwille van de hoge belastingen op entertainers, waardoor ze eigendom en werk in Amsterdam parkeerden/parkeren. Een “hang fire” is een vertraging, wanneer een geweer is afgevuurd. Deze metafoor werd toegepast op de luie Britten, die maar niet in actie kwamen. Bovendien klonk het zeer prettig uit de mond van Jagger die de "fire" lekker uitstrekt, waardoor het nog een meer landerig gevoel meekrijgt.

Voor het eerste opgenomen in 1978 tijdens de ‘Some Girls’-sessies, maar pas een paar jaar later op ‘Tattoo You’ uitgebracht. In Amerika was het een single, maar niet in Engeland, waar het eerst “Lazy Bitch” heette, waarschijnlijk een verwijzing naar toenmalig Eerste Minister Margareth Thatcher. Hadden ze gewoon moeten doen, die vermaledijde Stones.

30 september 2020
Laurens Leurs