VersaEmerge

Achtergrond

In de reeks "leutige poppunk op Groezrock 2009" is het deze keer VersaEmerge dat onze aandacht trekt. Het nieuwste kleintje van Fueled By Ramen. Een platenlabel opgericht door Less Than Jake-drummer Vinnie Fiorello dat garant staat voor amusante poppunk zoals Paramore en Panic At The Disco, scheert in thuisland Amerika al enige tijd hoge toppen.

VersaEmerge



Het verhaal is standaard: enkele highschool-vrienden vinden elkaar in hun passie voor muziek en besluiten een band te starten. Met hart en ziel stortten de tieners zich op hun muziek, wat tot op heden reeds drie EP's opleverde. Tussen 'Cities Built On Sand', de eerste EP die in 2007 verscheen, en de meest recente 'VersaEmerge' ligt een wereld van verschil. De band lijkt eindelijk zijn eigen sound te hebben ontdekt: een eclectische mix van vrolijke poppunk en dreigende rock, met hier en daar een theatrale toets.

Dit is misschien te danken aan de vele veranderingen in de line-up van de band. Na het vertrek van frontman Spenser Pearson in 2007 konden de bandleden niet anders dan op zoek gaan naar een nieuwe vocalist. Het was tijdens audities dat ze het immense talent van de inmiddels zeventienjarige Sierra Kusterbeck ontdekten. Haar klok van een stem bezorgde de band in combinatie met de ietwat felle poppunk het perfecte plaatje.

Met een vrouwelijke vocalist in de line-up kan de vergelijking met Paramore natuurlijk niet lang uit blijven. Niet dat dit een belediging is. De kleine Hayley Williams heeft met haar grootse stem al miljoenen harten voor zich gewonnen en blijft keer op keer verbazen. Deze vergelijking is echter oppervlakkig: muzikaal gezien liggen de twee bands mijlenver uit elkaar. Muziek van de hand van VersaEmerge klinkt heel wat minder opgewekt en dreigender dan de vrolijke tegenhangers van Paramore. Maar met nummers als Past Praying For bewijst het vijftal dat het ook huizenhoge, upbeat refreinen. De terugkerende strijkers zorgen voor een rode draad doorheen de nummers en maken het geheel net iets unieker.

Kortom: deze vijf jonkies zijn absoluut de moeite waard om live aan het werk te zien. Tot nu toe kreeg Europa nog nooit de kans om kennis te maken met VersaEmerge, maar met een bangelijk goede zangeres en hun unieke interpretatie van poppunk kan het niet meer stuk. 

Wanneer, vraagt u? Vrijdag 17 april om 20u20 op de splinternieuwe Back2Basic stage op Groezrock.

14 april 2009