Veertig jaar Brielpoort

Wiki

Weet u nog waar u was op 23 september 1990? Of op 15 februari 1992? 1 december 1992 dan misschien? Wij wel. In de Brielpoort in Deinze. In het gezelschap van respectievelijk Pixies (Pale Saints als support!), Red Hot Chili Peppers (Rollins Band als support!!) en Sonic Youth (Pavement als support!!!).

Dit jaar blaast de voor iets oudere jongeren legendarische zaal veertig kaarsjes uit en dat viert het Museum van Deinze en de Leiestreek met een gelegenheidstentoonstelling. Wij gingen afgelopen zaterdag langs op de vernissage.

In de jaren tachtig en negentig vulde de Brielpoort - eerder een sporthal dan een concerttempel - het gat tussen zalen als de Vooruit of de Ancienne Belgique en megazalen als Vorst Nationaal. Bands, die (nog) niet groot genoeg waren voor die laatste zaal maar de kleinere zalen al ontgroeid waren, werden door concertorganisator On The Rox gehuisvest in de Brielpoort. Bent u dertig jaar of ouder, dan heeft zowat elke band die uw jeugd zwart of minder zwart kleurde op het Deinse podium gestaan. The Cure, U2, AC/DC, Simple Minds, Dire Straits, Depeche Mode, Talk Talk, … noem maar op. Voor alternatieve muziek mainstream werd, vonden ook Nick Cave, The Ramones, Iggy Pop, RUN DMC (samen met Public Enemy!) en Slayer de weg naar de Oost-Vlaamse provinciestad.

Eind jaren negentig werd On The Rox opgeslorpt door SFX (dat iets later werd opgekocht door Clear Channel waaruit het huidige LiveNation voortsproot) en verschoof het concertepicentrum weg van Deinze (en Gent). De Brielpoort taande weg en na 1996 zagen ze in Deinze nog amper een handvol internationale bands, maar met de tentoonstelling lijken de hoogdagen heel even terug.

Even.. of voorgoed, want het stadsbestuur is vastberaden de zaal terug op de kaart te krijgen. Zaterdag 13 mei speelde Arno er alvast de boel weer in gang (sorry, wij kozen die avond in Gent voor Amenra, Treha Sektori en The Black Heart Rebellion godverdomme).

De expositie is een regelrechte trip down memory lane. Muren vol affiches die je nog in de straat of in je eigen kamer (van de straat ontvreemd?) zag hangen. Concerttickets waarvan je benijdt dat je er zélf niet bij was. Setlists waarop de voetafdrukken van Sonic Youth nog warm aanvoelen. Terwijl we doorheen het museum rondsnuisterden, dook ook het befaamde/beruchte Futuramafestival op. Als een soort indoor Pukkelpop programmeerde dit festival tien jaar lang in het najaar de meest verse muziek. In pre-internettijden een dankbare bron van nieuwe muziekjes. Pixies, The Stone Roses, Afghan Whigs, Ride, PJ Harvey... allemaal speelden ze op Futurama in Deinze met amper een eerste plaat onder de arm.

De tentoonstelling loopt nog tot zondag 11 juni 2017, in het Museum van Deinze en de Leiestreek, geheel toevallig vlak naast de Brielpoort gelegen. Een mooi en niet te missen stukje erfgoed van de Belgische concertgeschiedenis!

20170514-NIEUWS-30 from AVS on Vimeo.

17 mei 2017
Christophe Demunter