Veel geluk met deze dertien bloksongs

Wiki

Examens… de leukste periode van het jaar waarin je je niets anders moet aantrekken dan leren, eten, slapen en… af en toe lekker ontspannen. En wat is daar beter voor dan muziek. We selecteerden dertien songs voor jou over studeren en/of waarvan de clip zich afspeelt op een school. Draai die volumeknop maar even naar rechts.

1. Nirvana Smells Like Teen Spirit

Ha, de geur van de turnzaal! Geen tienerspirit, maar wel die heerlijke, weeë geur van tienerzweet en gummimatten. En sport is natuurlijk het enige vak waarin je die strevers eens kon afdrogen.

2. Wheatus Teenage Dirtbag

We blijven nog even in de sportzaal en bij de teens met Wheatus. En het is met studeren als in de liefde: niet opgeven, dan volgt de beloning wel.

3. Nada SurfPopular

Ha zo, jij dacht dat jij het moeilijk had om je te concentreren? Wat moet mijnheer Caws dan zeggen in zijn klas vol cheerleaders?

4. Vitamin CGraduation

Komaan zeg, hoe lang duurt die examenperiode? Denk aan het feestje dat volgt op je afstuderen en neem wat vitamine c (of rilatine)… Oh ja, wie opgelet heeft in de muziekles weet vast welk klassiek stuk Vitamin C samplede in hun hit uit 1999.

5. Linkin ParkNumb

Na een paar uur blokken, voel je je misschien verdoofd. Linkin Park weet daar wel raad mee.

6. My Chemical RomanceI’m Not Okay (I Promise)

“Je kan niet zwemmen en je kent geen karate, je gaat het nooit maken”, zegt Ray Toro tegen zanger Gerard Way in het begin van deze song. Waarop deze antwoordt: “ik wil het niet maken, ik wil…” maar wat wil hij eigenlijk? En jij? Wat wil jij? Stront rapen achter de trein? Naar die boeken, verdomme!

7. Simple Plan I’m Just A Kid

Nog maar een kind? De wereld niet fair? Wacht maar, mannekes tot je aan de lopende band staat in een of andere stinkfabriek! Zorg maar dat je een diploma krijgt waarmee je weliswaar niets gaat doen, maar dat er toch voor zorgt dat je je onttrekt aan een leven vol bullshit. Of ga surfen.

8. Red Hot Chili PeppersCatholic Schoolgirls Rule

De Peppers wisten het al: als blokken niet helpt, is de Heer het enige wat nog helpt. Katholieke schoolmeisjes hebben dus sowieso een streepje voor. En neen, dan bedoelen we niet hun landingsstripje.

9. Eric Prydz vs. Pink FloydProper Education

Niets zo belangrijk als een deftige muzikale opvoeding, ook wat muziek betreft moet Eric Prydz gedacht hebben tien jaar geleden. Prompt verkrachtte hij Another Brick In The Wall van Pink Floyd, maar wie weet heeft er toch een of andere kid uit die tijd zo de klassieker uit 1979 ontdekt.

10. School Is CoolNew Kids In Town

Er zullen niet veel clips zijn die opgenomen werden op de speelplaats van een lagere school, maar dit is er wel eentje. Ha… die lagere school… waar je nog opkeek naar de juf of de meester en je tijd kreeg om je talenten te ontdekken. “Give it time”… Pure nostalgie.

11. Kommil FooRuimtevaarder

Niets zo goed als een goede leerkracht om kinderen te motiveren om te studeren (behalve dan een knappe lerares misschien, maar soit). Dat het helaas soms nog fout loopt, bewees deze tranentrekker van Kommil Foo.

12. Daft PunkHarder Faster Better Stronger

Het is natuurlijk nooit genoeg. Altijd vinden je ouders dat je wel harder, sneller, beter en sterker kan blokken. Maar dat is niet alles. Deze song van Daft Punk inspireerde blijkbaar talloze leerkrachten om er een project van te maken met hun klas. Dit is maar een voorbeeldje van de vele die op YouTube te vinden zijn.

13. The Ramones - Rock ‘n Roll High School

De enige school die er toe doet is de school van het leven. De Ramones hadden dat ook al begrepen en mochten in dit lijstje uiteraard niet ontbreken.

9 januari 2017
Marc Alenus