#Vaughanblues - Stevie Ray Vaughan & Albert King - Texas Flood Jam (1983)

#Vaughanblues - Stevie Ray Vaughan & Albert King - Texas Flood Jam (1983)

Een tijdje geleden kochten wij voor een prikje 'Strange Pleasure' uit 1994 van Jimmie Vaughan, hetgeen ons meteendeed besluiten om een weekje in te zoomen op het werk van de broertjes Vaughan, die in groepsverband, solo en met elkaar een behoorlijke catalogus op een hoogste kwalitatieve manier bij elkaar gebluesd hebben.

Kloot Per W deed ons ooit een fijne cd cadeau, die nu weer op elf op de achtergrond speelt. Het is de opname van de sessie die Stevie Ray Vaughan opnam in de CHCH Studios in Hamilton, Ontario op 6 December 1983. Van een Sinterklaasfeest gesproken.

Bluesgitarist Albert King (1923-1992) was een kanjer van een bluesgitarist (ook letterlijk met één meter achtennegentig en honderdvijftien kilogram) die niet altijd de erkenning kreeg die hij verdiende. Maar hij werd wel door vriend en vijand gewaardeerd. Zeker Stevie Ray Vaughan liet geen enkele gelegenheid voorbijgaan zonder zijn grote held te namechecken.

Op die 6 december in 1983 wist Albert King dat hij voor een "jam" geboekt was, maar hij wist niet met wie. Albert King herkende bij aankomst in de studio onmiddellijk de toen negenentwintigjarige gitarist, die hij niet kende als Stevie Ray Vaughan, maar als “Little Stevie”, de magere jongen die recht naar hem zat te gapen, iedere keer King in de buurt van Austin, Texas concerteerde. Stieve Ray had zo zijn helden - zijn oudere broer Jimmie, Lonnie Mack en Jimi Hendrix - maar het was vooral Albert King die zijn gitaarspel zwaar zou blijven beïnvloeden. Al op negentienjarige leeftijd in 1973 ontmoette hij Albert King in Austin en enkele jaren later zou King hem de hele avond op het podium laten meegenieten van zijn concert.

'In Session' was een Canadees televisieprogramma van Ian Anderson (niet die van Jethro Tull), waarin twee muzikanten in sessie, in jam bij elkaar werden gebracht. De link tussen King en Vaughan bleek een gouden zet, want een uur en drie kwartier lang werd er gitaristiek op hoog niveau gesabeld. Texas Flood Jam duurde  zelfs de volle vijftien minuten en dat was geen seconde te lang. In 1998 werd de show ook op cd uitgebracht (zonder Texas Flood Jam) en is een superdeluxe weergave van twee bluesgitaarhelden uit verschillende generaties.

Neem je tijd, zie de vaderlijke grijns op Albert Kings gezicht meermaals opgloeien en geniet van de herhaaldelijke aanmoedigingen, als zijn “zoon” soleert.

6 maart 2021
Laurens Leurs