Various artists - Havana Club Sessions, Vol. 1

Various artists - Havana Club Sessions, Vol. 1

Ooit afgevraagd hoe onze fantastische, Belgische rap klinkt in een exotisch jasje? Dan heeft ‘Havana Club Sessions, Vol. 1’ alles wat je je maar kan wensen: goede bars, dromerige sounds en de nodige dosis zonneschijn.

 

Belgische artiesten die de handen ineen slaan met Cubaanse producers, dat gebeurt niet iedere dag. Maar Havana Club, het Cubaanse rum-merk, regelde het gewoon. Belgische beloftes Krisy, Darrell Cole, K1D en Saskia kregen de kans om naar Cuba af te reizen voor de productie van een zomerse plaat, ondersteund door de lokale Cubaanse talenten Daymé Arocena & Kumar. Het resultaat is een ep die je de koude in enkele tellen doet vergeten.

Openingsnummer El Presidente zet al meteen de toon: opzwepende, exotische percussie en de daaropvolgende zwoele synths trekken de ep op gang terwijl Darrell Cole en K1D de verses lekker zwoel uitspuwen. Ook Saskia’s verleidelijke refrein en Krisy’s zomerse lyrics (over het goeie leven, zonovergoten dakterrassen en cocktails) overspoelen je met Cuba-vibes.

Nog meer daarvan krijg je op Pardonne-Moi, waar het Belgische kwartet wordt begeleid door Afrosideral, een lokaal talent. Onze kennis Spaans is helaas te beperkt om te begrijpen wat die laatste zegt, maar het is duidelijk dat hij dit soort zomerse melodietjes niet voor het eerst onder handen neemt. Zijn stem zit perfect in de productie en is dan ook een mooie aanvulling op Saskia, die het refrein voor haar rekening nam.

En wat te denken van No Sé? Io Sé? Het tempo ligt beduidend hoger, zowel lyrisch als instrumentaal, maar toch weten de heren (en dame) dezelfde ontspannen vibe vast te houden. De synths, langgerekt en zwoel, doen natuurlijk veel, maar de hoofdrol is weggelegd voor een gitaar. Die suddert zo’n tweetal minuten lang onder het nummer, maar scheurt zich daarna helemaal los en verandert in een surfrocksolo. Heerlijk!

Via het iets zwakkere Cuba Move (dat te veel doet denken aan Future’s Mask Off) komen we uiteindelijk aan bij Encore, het laatste en meteen beste nummer. Op een bedje van zachte pianotonen en aanstekelijk basgetokkel steken de Belgen samen met zangeres Daymé Arocena van wal, wat uiteindelijk leidt tot een warm, jazzrap-achtig geheel dat iets meer dan vijf minuten duurt en toch nog steeds te kort is. De kabbelende rhymes, Daymé Arocena’s exotische vocale uithalen en die heerlijke jazztune zijn in perfecte harmonie: ze vullen elkaar aan, maar staan elkaar nergens in de weg. En zo hoort het.

Het pilot-project Havana Club Sessions is dus, kort gezegd, een succes. We kunnen enkel hopen dat er nog een Vol. 2 zit aan te komen, want wees eerlijk: zulke zomerse vibes zijn meer dan welkom in ons koud Belgenlandje, toch?

14 november 2019
Jeroen Poelmans