Vandaag in de setlistgeschiedenis

Kubieke Meter

Nog tot en met volgende dinsdag 5 september loopt in het Gentse stadsmuseum STAM de kleine setlisttentoonstelling van redacteur Christophe Demunter. De "kubieke meter" staat in de inkomhal van het museum en is gratis te bezoeken. Ga de komende dagen zeker eens een kijkje nemen als je dat nog niet deed.

Zolang de expo liep, postten wij hier regelmatig een stuk uit de collectie. Vandaag blikken we een laatste keer terug naar het verleden, met een setlist van de Beastie Boys van hun optreden op Pukkelpop dag op dag negentien jaar geleden.

In de zomer van 1998 stonden de Beastie Boys misschien wel op het toppunt van hun populariteit. Met ‘Check Your Head’ en ‘Ill Communication’ hadden ze in de jaren negentig gestaag een fanbase opgebouwd die de wilde alle-hotelkamers-moeten-kapot-verhalen oversteeg. Die zomer speelden ze ook op Torhout/Werchter (de allerlaatste editie van Rock Torhout, maar dat had eerder met bedrijfskundige argumenten te maken dan met de passage van de Beastie Boys) en verscheen het album ‘Hello Nasty’.

Op een grauwe augustusdag mochten Mike D, Adrock en MCA de Hasseltse wei inkleuren, iets wat ze zes jaar eerder ook al eens deden. Hiphop en punkrock wisselden elkaar af. Met het intussen impressionante arsenaal aan floorfillers konden ze de platen uit de jaren tachtig zelfs grotendeels in de kast laten (enkel Time To Get Ill en Shake Your Rump haalden nog de setlist). Wie er die dag bij was, likt ongetwijfeld vingers en duimen af bij het terugzien van de setlist. Wie er niet bij was, zit wellicht in een hoekje te vloeken (of vraagt de ouders waarom hij/zij geen tien jaar eerder op de wereld mocht komen). Met het jammere heengaan van MCA in mei 2012 komt die finale met Intergalactic en Sabotage helaas nooit meer terug.

Van enige sabotage was die dag in Kiewit trouwens geen sprake. Behalve dat de Beastie Boys een zeshoekig rotantafeltje uit hun loge met ducttape aan de achterkant van het podium hadden geplakt, als korf om in afwachting van de set een rondje te basketten. Mens sana in - een toen nog - corpore sano.

30 augustus 2017
Christophe Demunter