Vandaag in de setlistgeschiedenis (8/7)

Kubieke Meter

Tot en met 5 september kan je in het Gentse STAM de kubieke meter van redacteur Christophe Demunter gaan opsnuiven. Hier gaan wij zo lang de expositie loopt min of meer regelmatig één van zijn setlists posten. Was je er toen zelf bij? Laat dan gerust je herinneringen weten in de comments.

De voorbije vijfentwintig jaar konden we spontaan maar aan één ding denken wanneer op de radio de gemeente Merchtem werd genoemd: aan die eerste keer dat we op 8 juli 1992 Pavement er live zagen, in Groovy Times Venue, een intussen wellicht overwoekerd achterzaaltje (we gingen het niet ter plaatse checken ter voorbereiding van dit stukje).

Toen we arriveerden zat een vervelende dronkaard aan de ingang lucifers uit te delen. Even later zou blijken dat hij ook nog een job had als drummer van Pavement. We zouden de man niet meer terugzien, want na die tour verdween hij uit de rangen van de slackers uit Orange County, California (een paar later zou hij nog solo opduiken met de oorworm Plant Man). Zowat het hele debuut "Slanted And Enchanted" werd erdoor gejaagd - eigenlijk nog steeds veruit ons favoriete Pavement-album. Kort daarna geraakte Pavement in heavy rotation op MTV en sijpelde zowaar door naar de mainstream. Stephen Malkmus en co. lachten met Smashing Pumpkins en Stone Temple Pilots (Range Life) en eerden een integraal album van R.E.M. in één song (Unseen Power Of The Picket Fence) maar met het eind van de jaren negentig viel ook het doek over Pavement.

Heel even kwam Pavement terug en passeerde toen een laatste keer in de buurt van Merchtem, zij het een tiental kilometer zuidoostwaarts in de Ancienne Belgique.

Op 15 oktober 2017 haalt Democrazy ex-Pavement gitarist Spiral Stairs naar Gent.

8 juli 2017
Christophe Demunter