Vandaag in de setlistgeschiedenis

Kubieke Meter

Tot en met 5 september kan je in het Gentse STAM de kubieke meter van redacteur Christophe Demunter gaan opsnuiven. Hier gaan wij zo lang de expositie loopt min of meer regelmatig één van zijn setlists posten. Was je er toen zelf bij? Laat dan gerust je herinneringen weten in de comments.

Twee weken geleden stonden The Afghan Whigs nog te schitteren in Trix en de AB, vandaag 24 jaar geleden, op 26 juni 1993, deed (de toen nog iets slankere en goddelijkere) Greg Dulli meisjesharten smelten in Herk-De-Stad.

In de nadagen van de grunge surfte de band uit Cincinnati mee op de Sub Pop-golf. Derde album ‘Congregation’ was een voltreffer in indiekringen, maar de grote doorbraak zou pas volgen met de release van ‘Gentlemen’ in oktober 1993. Rock Herk mocht al voorproeven van het album: Gentlemen, Debonair en Now You Know haalden in juni 1993 al de setlist in het gemeentepark Olmenhof. Wij herinneren ons vooral de versie van de Supremes-song My World Is Empty (Greg Dulli met een heart full of soul) en de toen traditionele setafsluiter Milez Is Ded (de mysterieuze hidden track van "Congregation").

Erg puike editie in 1993 overigens: ook Therapy?, The Walkabouts, Pond (niet de Tame Impala spin-off!), Fleshtones en Mucky Pup traden die dag aan in Herk-De-Stad. De enige band die we die dag wél hadden kunnen zien in Dour maar niet in Herk, was The God Machine. Dat Rock Herk toen nog gratis was, was een doorslaggevend argument. En trouwens, die stapel drankbonnen die nog in de setlist-enveloppe van Afghan Whigs zaten, waren ook lekker meegenomen (“Don't forget the alcohol, ooh baby!”). Wel jammer dat we die avond geen lift terug naar Gent konden vinden en bibberend in een verlaten Rode Kruis-tent de eerste trein afwachtten...

Je kan The Afghan Whigs in augustus nog zien op Pukkelpop. Op Rock Herk moet je minder lang wachten: op 14 en 15 juli kan je er naar onder andere Dinosaur Jr., Dog Eat Dog, Brutus, Oathbreaker, Millionaire en The Sheila Divine.

26 juni 2017
Christophe Demunter