Use Knife - Tropentarn

Use Knife - Tropentarn

Use Knife, het elektronische project van Stef Heeren en Kwinten Mordijck (beiden Kiss The Anus Of A Black Cat), is terug. Op Tropentarn laten de heren een duister doch zwoel geluid horen, dat zich kan meten met Depeche Mode in betere tijden.

 

Tropentarn, zo leert Wikipedia ons, is een camouflagepatroon dat de Duitse Bundeswehr hanteert in dorre gebieden. Geen idee wat de link met het gelijknamige nummer is, maar het prikkelt wel de verbeelding. Over zware synthesizerklanken en een minimale beat dromen ijle stemmen weg. Halverwege zorgen claps en een vettige bas voor een mooie intermezzo. Achtergrondkoortjes bouwen knap op naar de finale.

Het nummer is zwanger van een zekere dreiging, hypnotiserend en toch niet te zwaar op de hand. Je ziet de band zo met getrokken messen op de dansvloer staan. “This is the way the world ends/ Not with a bang/ But with a whimper/ We’re the hollow men” citeert het duo T.S. Eliot’s gedicht The Hollow Men. De subtiele geladenheid van Tropentarn gaat inderdaad niet voor een regelrechte knal, maar biedt niettemin een fraai luisterstuk om het einde van de wereld in te zetten.

24 februari 2020
Remo Verdickt