Unknown Mortal Orchestra - Multi Love

Achtergrond

 

 

Titel: ‘Multi-Love’

 

Releasedatum: 25 mei 2015

 

Producer: Ruban Nielson

 

Gasten: Kody Nielson, Chris Nielson

 

Record Label: Jagjaguwar

 

Vorig album: ‘II’ (2012)

 

 

 

 

 

 

  • Ten tijde van het schrijven van ‘II’ was Nielson eenzaam, verslaafd en gedesillusioneerd. ‘Multi-Love’ klinkt opgewekter. UMO goes disco! Het onderwerp (relaties) is niet veranderd, maar de tijd deed zijn werk en Nielson verlangde er ook naar om vrolijker te zijn, om de mislukkingen uit het verleden hun plaats te geven.
  • Sommige mensen bouwen dan een boot. Deze virtuoze gitarist verdiepte zich in keyboards en in zijn kelder vol materiaal legde hij nieuwe muzikale verbindingen, wekte hij oude keyboards weer tot leven en werkte hij zijn nieuwe ideeën uit.
  • Op de plaat is ook  de broer van Ruban (Kody Nielson), waarmee hij in The Mint Chicks zat, te horen als drummer en toetsenist. Zelfs zijn vader, die voorheen niets wou weten van UMO doet mee: hij speelt saxofoon op een paar tracks. Uiteraard zijn ook Jake Portrait en Riley Geare weer van de partij.
  • In zekere zin rekent ‘Multi-Love’ af met de beloftes van de hippiebeweging uit de jaren ’60. Hebben die geleid tot een betere maatschappij, vraag Nielson zich af. Of zijn we nog steeds op zoek. Hij gelooft dat laatste en daarom biedt ‘Multi-Love’ een complex, soms cynisch beeld op liefde, verlichting en het samenleven van verschillende rassen.  Dit is vooral te merken in Puzzles dat start met het geluid van een brekend raam en iemand die de stukken bijeen veegt. Het is een verwijzing naar de raciale spanningen in Ferguson en vele andere plaatsen in de VS.
  • Tijdens het componeren van de plaat luisterde Nielson naar Sly And The Family Stone, destijds een van de eerste bands met een multi-raciale bezetting.  


Voorluisteren? (klik op de links)

01 Multi-Love

02 Like Acid Rain

03 Ur Life One Night

04 Can’t Keep Checking My Phone

05 Extreme Wealth And Casual Cruelty

06 The World Is Crowded

07 Stage or Screen

08 Necessary Evil

09 Puzzles

Live het album horen?

Unknown Mortal Orchestra komt op 27 mei naar de AB Club als een kwartet, niet langer als een trio. Het optreden is al uitverkocht. Op 16 juli komt de band nog eens terug. Het is te zeggen: dan staat het viertal op Dour. Wie ze gratis wil gaan bekijken kan dat doen op Boomtown in Gent op 21 Juli.

20 mei 2015
Marc Alenus