Unachica - Summer Is Real

Unachica - Summer Is Real

Het is ons het jaartje wel: een virus legde de wereld stil, het klimaat is van slag, in de VS is oranje een geliefder kleur dan zwart en Roel Joosen en zijn vriendenclub hebben nog altijd een genderprobleem. Maar een ding is zeker: de zomer is vandaag begonnen.

Net als bij ET!KET Records, met hun recente singles van Bonzo en JAKOMO, schijnt de zon dezer dagen even fel binnen als buiten bij Gazer Tapes. Daar verscheen immers de eerste single van Unachica, de vriendenband rond Roel Joosen, waarin ondanks de naam geen enkel meisje te bespeuren valt.

De band speelt al samen sinds een jaar of twintig, maar het was pas dit jaar, dankzij corona, dat er plots heel veel tijd was om wat demo’s aan te pakken en in te blikken. Er zit een album aan te komen dit najaar en dat wordt ingeleid met Summer Is Real, een track die zowel de lockdown-sfeer als het luie “bandhanddoek-naast-het-zwembad”-gevoel weet weer te geven.

Steven Holbeeks (Dead Man Ray, Few Bits, Star Club West) zette zijn zonnebril en strooien hoedje op en gordde voor de gelegenheid een basgitaar om en Bert Cardoen stal de gitaar en de e-bow en speelde, getooid in Hawaii-shirt en op teenslippers, in het washok van Joosen zijn partij in. Staf Verbeeck stond via Zoom-sessies in voor de mix.

In de zelfgedraaide clip, kleuren de quasi verlaten straten van Düsseldorf in technicolor en stond de zon laag aan de hemel waardoor alles in een soort van waas lijkt te baden waardoor het plaatje volledig klopt. Blaas dus die roze flamingo op, laat una chica of un niño je een heerlijk drankje serveren en laat je dobberen op het klotsende water van je zwembad met in je oren deze lekkere, lome zomertrack.   

21 juni 2020
Marc Alenus