Ultra Sunn - Distress

Ultra Sunn - Distress

België heeft een stevige traditie als het op elektro, coldwave en aanverwanten aankomt. Waren wij zelfs niet ooit de bedenkers van de new beat?

Ergens in een Brusselse kelder houden sinds 2019 Sam Hugé (synth en zang) en Gaelle Souflet (synth, drummachine) de traditie in ere. Zij brengen binnenkort (op 5 maart) een eerste ep ‘Night Is Mine’ uit via Oraculo Records met daarop vier songs. Eerder brachten ze al twee singles uit die ook op de ep prijken, maar de eerste single is nieuw.

Distress heet die. Dit donkere ebm-nummer neemt ons terug mee naar de hoogdagen van Neon Judgement, The Klinik en Front 242 met bonkende beats als bodypunches, een stem die je lonkt vanuit het graf en gortdroge elektronische drums die als jabs vanuit het niets komen. Na een tijdje leggen onderkoelde synths een ijszak op je beurs geslagen slapen, maar tegen dan ben je al willoos overgeleverd aan Ultra Sunn.

In de zelf gedraaide clip neemt het duo ons mee op een beangstigende trip door een nachtelijke stad. De discobal ligt werkloos tegen een muur, imposante gebouwen getuigen van een roemrijk verleden dat helaas al lang verloren is gegaan en af en toe kijkt het duo ons uitdrukkingsloos aan, alsof alle interesse voor de wereld rondom uit hen gezogen is.

12 februari 2021
Marc Alenus