Twintig jaar 'Ágætis Byrjun'

Flashback

Twintig jaar 'Ágætis Byrjun'

Herinnert u zich nog de Sonic Youth-documentaire "1991: The Year Punkrock Finally Broke"? Misschien was het album "Ágætis Byrjun" van Sigur Rós een kleine tien jaar later wel de "great leap forward" voor de postrock. Vandaag is het dag op dag twintig jaar geleden dat het album in Ijsland uitkwam. De rest van de wereld moest nog tot 2000 wachten op de onwezenlijk engelachtige sound van de band.
 

Er zijn zo van die weet-je-nog-toen-je-het-voor-het-eerst-hoorde-momenten die voor eeuwig in ons geheugen gegrift staan. In 1988 bracht de VPRO radio op woensdagmiddag de Pixies - elke woensdag de radio opnieuw afstemmen om dat weirde, heerlijke Where Is My Mind? te horen; ergens begin 2000 durfde Studio Brussel het aan om onze oren al in het ochtendblok te verwennen met de in se radio-onvriendelijke, ijle sound van Sigur Rós. Svefn-g-englar zat in de allereerste playlist van het intussen ter ziele gegane zondagavondprogramma duyster, maar sijpelde dus langzaam door naar de dagprogrammatie. Van een openbaring gesproken!

Rond die tijd zagen we de band openen voor Godspeed You Black Emperor in Londen. Met schaamrood op de wangen moeten we ook bijna twintig jaar na datum toegeven dat we schrokken, toen de knappe, Ijslandse zangeres eigenlijk een man genaamd Jonsi bleek te zijn. De Ijslanders, en in hun kielzog heel wat andere Ijslandse bands zouden ons nooit meer loslaten. Het album '()' blijft voor eeuwig aan de top in de duyster-essentials. Wij overwogen even onze dochter Vaka te dopen naar het gelijkaardige Sigur Rós nummer (en een Ijslandse meisjesnaam), maar trokken die keuze toch maar in wegens weinig flatterende connotatie in de Spaanse taal...

Het daaropvolgende album 'Takk' hintte in 2005 naar een afscheid van de band, maar niets was minder waar: in 2008 stootten ze door naar het hoofdpodium van Werchter en Pukkelpop. Op papier een mission impossible, maar ze brachten zelf de confetti en fanfare mee om de grote doorbraak te vieren. Het had iets onwezenlijks en deed ons voor goed geloven dat in de muziekwereld alles mogelijk is.

Ter gelegenheid van twintig jaar "Ágætis Byrjun" streamde de band vannacht het oorspronkelijke release-concert. Geniet hieronder mee en laat je onderuit zakken.

13 juni 2019
Christophe Demunter