#TweeAkkoordenRock - The Beatles - Paperback Writer (1966)

#TweeAkkoordenRock - The Beatles - Paperback Writer (1966)

Rock-‘n-roll moet niet per se lastig zijn, niet vingervlug, niet overladen met tal van toonladders en ingewikkelde akkoorden. Meer nog: twee akkoorden kunnen volstaan voor een voldragen rocksong.

Een simpele C en Em was voldoende voor een kanjer van een song en een hit van jewelste en de eerste nummer-één-hit die niet over de liefde ging. En dan die openingsriff: pure, onversneden hardrock jaren voor de term werd gehanteerd.

Naar verluidt van de hand van Paul McCartney. Ook geschreven door Macca nadat hij vrienden had geholpen om de Indica Bookshop op te starten. In de kelder van die boekhandel bevond zich ook de Indica Gallery, waar John Lennon later Yoko Ono zou ontmoeten.

In januari 1966 was Paul McCartney de eerste klant van de boekenwinkel. De song is gebracht vanuit het perspectief van de auteur die solliciteert bij een uitgever. De zogenaamde paperback is de goedkope versie van de hardcover en werd destijds beschouwd als zijnde van mindere kwaliteit en bestemd voor massaconsumptie. Lennon en Harrison zongen het rijmpje van Frère Jacques in de achtergrondkoortjes. McCartneys bas werd nog opgepompt door die te gebruiken als microfoon en hem vlakbij de basspeaker te houden. George Martin was bang dat de zware bastonen de platenspeler zouden doen skippen.

Het was McCartneys tante die hem aanspoorde om een song te schrijven die niet over de liefde ging: "We always try to do something different. And this idea's a bit different. Years ago my Auntie Lil said to me, 'Why can't you ever write about a horse or the summit conference or something interesting?' So I thought, 'All right, Auntie Lil. I'll show you'."  

12 oktober 2022
Laurens Leurs