#TweeAkkoordenRock - Black Sabbath - Solitude (1971)

#TweeAkkoordenRock - Black Sabbath - Solitude (1971)

Rock-‘n-roll moet niet per se lastig zijn, niet vingervlug, niet overladen met tal van toonladders en ingewikkelde akkoorden. Meer nog: twee akkoorden kunnen volstaan voor een voldragen rocksong.

We sluiten het twee-akkoorden-weekje af met één van de grondleggers van de hardrock, die van in den beginne het behoorlijk simpel hielden, maar hier op een stemmige manier een dromerige sequentie op twee akkoorden bouwen (F en G).

Van de derde studioplaat uit 1971, 'Master Of Reality' en algemeen beschouwd het startpunt van de zogenaamde doommetal of sludgemetal. Opgenomen met producer Rodger Bain, die ook de twee vorige voor zijn rekening had genomen. Op deze plaat gingen gitarist Tony Iommi en bassist Geezer Butler aan de slag met het downtunen van de instrumenten om nog een grotere, zwaardere sound te bekomen dan ze al hadden. Oorspronkelijk niet al te best ontvangen door de muziekpers, maar doorheen de tijden uitgegroeid als één van de mijlpalen van het genre. En het publiek volgde, in weerwil van de negatieve kritieken. Moeiteloos werd het een dubbele platina plaat, waarvan meer dan twee miljoen exemplaren verkocht werden.

Solitude is volgens Iommi het eerste liefdeslied dat ze ooit opnamen en was geïnspireerd door Jethro Tull, waarmee ze wel eens een affiche deelden. Benevens de gitaar werd de dwarsfluit en de piano op de song ingespeeld door Tony Iommi. Voor Sabbath hun doen een zeer experimentele plaat, waarop, vooral onder invloed van marihuana, behoorlijk verre grenzen werden opgezocht. In zijn autobiografie ‘I Am Ozzy’ beweert zanger Osbourne dan ook dat hij zich van deze plaatopnames hoegenaamd niets herinnert.

16 oktober 2022
Laurens Leurs