Tusmørke - 'Underjordisk Tusmørke'

Achtergrond

Deze plaat verscheen al in 2012 en haalde vorig jaar onze progrock top tien. Zo’n belangrijk debuut mag dus niet onbesproken blijven, zo vonden wij. Het Noorse Tusmørke (wat zoveel betekent als schemering) is niets minder dan de ware erfgenaam van legendarische groepen als Gong en Caravan, twee van onze lievelingen uit de Canterbury scene. Maar ook fans van Jethro Tull vinden veel om te genieten op ‘Underjordisk Tusmørke’.

Tusmørke - 'Underjordisk Tusmørke'



De vier mannen in geitenwollen pijen lijken echt uit een vroeger tijdperk te komen. Zij moeten een manier gevonden hebben om door de tijd te reizen, want de productie is vintage jaren zeventig: organischer komen ze niet. Nostalgici hebben hier een hele kluif aan.

De sfeer op het album is afwisselend pastoraal en psychedelisch. De stijl is progressieve folk. De muziek drukt de kosmische visie van de hippie op tijd en ruimte uit. ‘Underjordisk Tusmørke’ speelt zich af in een andere wereld, waar de mens afhankelijk is van de grillen van de natuurgoden. Hij leeft er in de wouden, waar heidense rituelen zich voltrekken. Hij blijft er weg van de verraderlijke venen en moerassen waar zijn leven niet zeker is. Eén misstap is genoeg. Het spookachtige karakter hangt dreigend over de negen songs. 

Het ambachtelijke spel is hier boven elke verdenking verheven. Geen wonder dat de band werd opgemerkt door Lars Fredrik Frøislie (van Wobbler en White Willow), die de intelligente composities besprenkelt met zijn analoge toetsen alsof het wijwater is. Als de opperpriester van de Scandinavische retroprog zijn zegen geeft aan  Tusmørke, mag je zeker zijn dat het goed zit. Intussen is hun tweede album op komst. De sterren staan gunstig.

19 april 2014
Christoph Lintermans