Turbo Turntable Releases

Achtergrond

Goede albums en compilaties die je klaar stomen voor de party, je soigneren na het feest of je zelf aan de slag laten gaan op je eigen rave. Wij verzamelen ze hier in onze Turbo Turntables Releases-rubriek.

Hotflush-oprichter Paul Rose komt onder zijn pseudoniem Scuba op de proppen met een vierde album. Een betere titel dan ‘Claustrophobia’ kon er op dit schijfje niet geplakt worden. Knoertedonkere techno en elektronica schuiven als donderwolken over het eerste lentezonnetje. Heel af en toe slaagt Rose erin om zijn tracks een hoopvol tintje te geven (DriftAll I Think About Is Death), maar over het algemeen stijgt het dreigingsniveau onmiddellijk met enkele punten. Krachtig plaatje dat als een shot door je aderen suist. (Hotflush Recordings)

In de global groove- en bass-scene is deze Skip&Die al lang geen onbekende meer. Net zoals op hun debuutplaat haalt ook ‘Cosmic Serpents’ uit verschillende, exotische bestemmingen de mosterd. Cumbia, Oosterse klanken en Afrikaanse ritmes krijgen een digitale rammeling terwijl de Zuid-Afrikaanse zangeres Cata.Pirata de boel opzweept. Niet alles op dit tweede album is even doordacht of geniaal, maar Skip&Die staat garant voor een onblusbaar feestje. Niet enkel op plaat maar eveneens op het podium. Op 24 april staan ze in de AB Club. (Crammed)

Een van de legendarische deejays, die mee de italo-disco-stroming op gang trok, is Daniele Baldelli. Zijn sets bevatten zowel funk als disco en elektronische genres, maar evengoed reggae, Braziliaanse tunes en afro. Op ‘Cosmic Drag’ keert hij nog eens terug naar die gouden periode uit de Italiaanse muziekgeschiedenis. Echt veel voegt hij niet meer toe aan dat tijdperk, maar je hoort nog steeds perfect de invloeden die toen ook op hem ingespeeld hebben. Een plaat met een hoog vintage gehalte, al zorgt de afwerking ervoor dat ze perfect in de hedendaagse clubs past. Wie houdt van kosmische elektrotripjes mag alvast een kaartje kopen. Minder poppy dan zijn tijdsgenoot Moroder en vooral ook minder gênant. (Endless Flight)

Een album gewijd aan acid house uit onverwachte hoek. Voormalig Red Hot Chilli Peppers gitarist John Frusciante voelde duidelijk de drang om de “taal” van machines onder de knie te krijgen. En kijk, onder de naam Trickfinger brengt hij een niet eens zo slechte, eerste plaat uit. Aan de klank te horen is hij in elk geval op de juiste synths en drum computers gestoten. Het klinkt allemaal melodieuzer dan wat pakweg DJ Pierre eind jaren tachtig uitbracht, al komt 85H wel aardig in de buurt. Ook lijkt hij een snelcursus Aphex Twin achter de kiezen te hebben gestoken. Daar lijkt hij met Sain en 100mc4 toch op te alluderen. Maar zoals we al zeiden: best overtuigend werk! (Acid Test / Absurd Recordings)

En afsluiten doen we met een eerste, uitstekende compilatie van Hafendisko. Het nog jonge label uit Hamburg geniet al een tijdje respect in het house-milieu en heeft op drie jaar tijd al een mooie catalogus opgebouwd. Deze verzamelaar biedt een mooi overzicht van de stijlvolle releases van onder meer Kasper Bjørke, Deo & Z-Man, Francis Harris en Brynjolfur. Remixers als Ewan Pearson en Jimmy Edgar maken de boel helemaal af. Voor wie echt nog maalt om de “deep” in deep house. (Hafendisko)

22 april 2015
Koen Van Dijck