Turbo Turntable Releases

Achtergrond

Ook in deze maand december volgen nog heel wat lekkere releases, die niet zouden misstaan op uw eindejaarsfuif of u doorheen de eerste katerdag van het jaar helpen. Een overzicht van niet te missen spul.

Turbo Turntable Releases



Dat BBC-dj Gilles Peterson een zwak heeft voor Cuba wisten we onderhand al. Op deze nieuwe ‘Havana Cultura Soundclash’-compilatie laat hij Cubaanse artiesten aan de slag gaan met te ontdekken talent van over de hele wereld. Het resultaat is bijzonder eclectisch. Van de donkere future bass r&b in La Vida No Vale Nada (Kike Wolf), het poppy U Knew Before (Raumskaya) en het housegetinte Me Lleya La Habana (noi5er) over de reggaeton van Traigo (Seu Seppi), de hiphop van Mañana? en de meer traditioneel getinte Para Ti (Rukaiya) en Eleggua (Kerkstra). Een schijfje dat grenzen overschrijdt en nog bijzonder fris klinkt ook (Brownswood).

De nieuwe 'FabricLive 78' komt van een verrassend artiest. Na zijn uitstekende debuut eerder dit jaar op Ninja Tune, mag Illum Sphere nu een zeer diverse set aan elkaar bricoleren. Dat doet hij met zowel actueel, elektronisch geweld als Demdike Stare, Das Ding en Actress als met klassiekers als Grauzone, Propaganda en E-Dancer. De boel op gang trekken doet hij met reggae en dub van onder meer Soul Syndicate en Carl Meeks. Een boeiende mix. Zo zouden alle dj-sets moeten zijn (Fabric Records).

Sinds zijn aankomst op het Boysnoize-label mag Djedjotronic enige bekendheid genieten. Zijn plaatjes gaan vlot over de toonbank en ook zijn werkschema is er niet rustiger op geworden. Wat de in Berlijn wonende Fransman allemaal in huis heeft toont hij op de 'Interstate 101'-compilatie. Bekend volk als Miss Kittin, The Hacker, Atom TM (in een volumineuzere versie door Boys Noize) en Maelstrom staan naast vooral minder bekende artiesten. Het geluid refereert aan dat van de pioniers van de elektrosound, zijnde LFO, I-F, AUX 88 en het Detroitspul van Model 500 en Drexciya. Leuk om talent te ontdekken. Op het tweede schijfje vind je trouwens een heel aantal ongemixte nummers, zodat je ze op pa’s pensioenfeest kan spelen (Boysnoize Records).

Een andere mooie verzamelaar is ‘M-Print: 20 Years Of M-Plant Music’. Een overzichtstentoonstelling van het werk van Robert Hood zeg maar, want behalve hier en daar eens een release van dinosauriërs als Steve Rachmad of Patrick Pulsinger, waren het vooral de platen van labelbaas Hood zelve die hierop verschenen. Op het overzicht ook enkel zijn werk. Soms onder zijn house-getinte Floorplan alter ego of het minimalistische Monobox, maar het vaakst onder eigen naam. Veel rechttoe rechtaan techno met dat heerlijke futuristische geluid dat het genre in de jaren negentig bezat. De eerste cd put vooral uit die periode terwijl de tweede recenter werk bevat. De derde cd bevat veelal onuitgebracht materiaal (M-Plant).

En als we het dan toch over klassiekers hebben  dan kunnen we evengoed Fabrice Lig erbij nemen. Geen compilatie maar wel een gloednieuw album van deze in het buitenland zeer gewaarde Belg. ‘Galactic Soul Odyssey’ verschijnt op ‘Planet E’, het label van techno-icoon Carl Craig. Lig werkt op old school-wijze met veelal analoge apparatuur waardoor het geen verrassing is dat we heel wat klanken herkennen uit de technogeschiedenis. Maar het resultaat klinkt daardoor ook behoorlijk fris en groovy. Met enkele uitstapjes naar pure boogie en house en stembandtrillingen van Ann Saunderson en Hard Ton wordt dit een boeiend album (Planet E).

En last but not least lappen we u nog ‘Vapor City Archives’ aan de laars. Machinedrums Vapor City-project nam eerder al een hoge vlucht met een live tour, enkele ep’s, gratis downloads, remixes en een heus Vapor City Citizenship programme. Als toetje krijgen we nog tien tracks geserveerd die glimmen in een elektronisch badje. Heerlijke future bass, die alle richtingen uitgaat, en even chill kan zijn als hectisch. Smijt Flying Lotus, Burial, Jimmy Edgar en Boards Of Canada door elkaar en je krijgt iets dat in de buurt komt van Machinedrums recept (Ninja Tune).

23 december 2014
Koen Van Dijck