Turbo Turntable Releases

Achtergrond

De koude houdt u binnen? Geen nood, onze Turntable-jukebox zorgt ervoor dat u zelfs bij de eerste warme zonnestralen het huis niet meer wilt verlaten. Wat mag u niet missen voor een indoor houseparty?

Turbo Turntable Releases



Rubin Steiner bijvoorbeeld. De Fransman, geboren als Frédérick Landier, heeft een behoorlijke discografie op zijn naam staan. De man betichten van eenvormigheid is uit den boze. Via acid jazz en triphop maakt hij de laatste jaren uitstappen naar punkrock en hiphop. Dezer dagen lijkt hij vooral onder invloed van krautrock en elektro. Met analoge synths en hier en daar een elektrische gitaar naait hij de twee stijlen naadloos aan elkaar op 'Discipline In Anarchy'. Denk aan Can, Vitalic en zelfs LCD Soundsystem. (Platinum)

De jaren tachtig zijn dan weer de voornaamste voedingsbron van Daniel Maloso. De voorbije twee jaar liet hij met enkele singles en remixes voor onder meer The Hacker en Cosmo Vitelli blijken de nieuwe rijzende ster van Matias Aguayo’s Cómeme label te zijn. En dat bevestigt hij ook met zijn debuutalbum ‘In And Out’.

Gitzwarte Italo-discosynths gaan in de clinch met repetitieve ebm-beats, die uit een dreunende drummachine komen. Maloso distilleert daaruit een heel eigen groove die niet gemaakt is voor snelle consumptie, maar zich vooral laat genieten op een goed stel luidsprekers. Und tanzen! (Cómeme)

Groove heeft ook ‘Akusmatik’, het vierde studioalbum van Bauchklang. Doorgaans zijn we als geluidsfetisjisten niet erg tuk op a-capella-beatboxbands, maar we moeten toegeven dan deze Oostenrijkers altijd al een heel eigen feel hebben gehad. Hun invloeden uit hiphop, wereldmuziek en elektronica brachten sowieso al een eigen verhaal mee.

Sinds ‘Signs’ zijn ze zich meer gaan toeleggen op de dansvloer en dat doet ook deze ‘Akusmatik’ waarop vooral 4/4 beats de plak zwaaien. Daar heeft technopionier Patrick Pulsinger die de productie op zich nam zeker iets mee te maken. Sterke songs en de nodige longinhoud doen de rest. (Bauchklang Records)

En nog een technopionier in de aanbieding: Ken Ishii. Hij krijgt Duitser Marc Romboy in de leer voor een sterk rondje übertechno. Via diens Systematiclabel levert hij al jaren geweldige dansvloerbommen af. Ishii, zelf wereldberoemd geworden met tracks op R&S Records in de jaren negentig, en Romboy gaan terug naar de roots van techno en dat levert een bijzonder sfeervol technoalbum op. Vernieuwend zouden we ‘Taiyo’ niet noemen, maar wie houdt van het klassieke Detroitspul zal zijn pompende hartje hier best kunnen ophalen. (Systematic)

Het Franse Kitsuné label houdt voor u dan weer nieuwste hypes in het oog. Sinds de elektropunkstorm is gaan liggen hebben we de indruk dat het label nog steeds zoekende is naar een nieuwe draad. Toch staan er weer behoorlijk sterke nieuwkomers op deze ‘Parisien 3’ compilatie. Van chill wave (TOYS) over elektrodisco (Le Crayon) tot new wave (CINEMA), elektro (Pyramid) en new beat (LOGO). Een zeer gevarieerd aanbod met maar weinig tegenvallers. Een meevaller. (Kitsuné)

1 februari 2013
Koen Van Dijck