#bahFestivals - Tuborgfestival 2011

#bahFestivals - Tuborgfestival 2011

Hazo, u mist de festivals. We zijn benieuwd waarom. Is het de onmiskenbare geur van Dixi- of Toi Toi-toiletten? Zijn het de veel te dure, ongezonde snacks die u naar binnen werkt met lauw bier uit een plastic bekertje? Mist u het luidgeschreeuwde “Boeren!” op de camping om vijf uur ’s morgens? Bent u gewoon een varken dat graag door naar pis en bier stinkende modder kruipt?

En bent u het nukkige gedrag van miss Lauryn Hill al vergeten op Crammerock 2014? Was u, net als Trixie Whitley, niet pissed op wie enkel omwille van de regen in de tent kwamen schuilen op Leffingeleuren 2013? Ergerde u zich ook niet blauw aan het abominabele geluid op zowat de hele editie van Down The Rabbit Hole 2015?

Geef toe: u was gewoon blij dat u niet op onderstaand festival aanwezig was! 

Op 18 juni 2011 was Amy Winehouse op het hoogtepunt van haar carrière. Jammer genoeg zat ze ook in de diepste put van haar strijd met middelenmisbruik. Het was op die avond dat mevrouw Winehouse het podium innam op het Tuborg Festival in Belgrado, Servië. In plaats van een feestje kregen de twintigduizend aanwezigen een zangeres te zien die dronken was, onsamenhangend wauwelde en gewoonweg niet in staat was om op te treden. De volgende negentig minuten slingerde ze zich een weg door de set en struikelde ze. Het publiek reageerde met een mengeling van woede, teleurstelling en bezorgdheid, toen ze de verdoemde zangeres voor hun ogen zagen verschrompelen.

Moby beschreef de scène als volgt: "Amy stond daar gewoon, zwaaide heen en weer en mompelde af en toe. De band speelde rustig en zag er ongemakkelijk uit en het publiek keek ongelovig toe". Zelfs de Servische minister van Defensie Dragan Sutanovac had het er over en noemde de show "een grote schande en een teleurstelling."

Het had een wake-upcall moeten zijn voor de verontruste zangeres. Maar dat had haar optreden in 2008 in Rio ook al moeten zijn en in januari 2011 viel ze ook al eens op het podium in Recife. Helaas bleef Winehouse blind en doof voor de gevolgen van haar misbruik. Ze overleed een maand na dit abominabele festivaloptreden.

12 juli 2020
Marc Alenus