Trugoy is niet meer, De La Soul leeft voort!

Trugoy is niet meer, De La Soul leeft voort!

Toen ik afgelopen maandag (13 februari) las dat David Jude Jolicoeur aka Trugoy The Dove aka Plug 2 van de iconische hiphopformatie De La Soul was overleden, kwam ik voor een post op Facebook niet verder dan “RIP Trugoy”. Kort en krachtig, vooral omdat ik op dat moment de woorden niet vond. Het duurde even voor ik het besefte. Hij kampte al een tijd met hartproblemen en die zijn de rapper waarschijnlijk fataal geworden. Niet dat het er nu nog toe doet. Trugoy is er niet meer en dat is gewoon heel zuur.

Ik ben van 1979 en dus een eighties- en ninetieskid. Als De La Soul in 1989 de hitlijsten bestormt met klassieker Me Myself And I, ben ik tien. En ondanks het feit dat mijn Engels minimaal is. kan ik het refrein meezingen. Althans, zo lijkt het toch. In 1991 knalt Ring Ring Ring (Ha Ha Hey) van 'De La Soul Is Dead' uit de speakers van de kermis in mijn woonplaats. Wederom is het vooral het couplet dat ik en mijn maatjes meezingen, maar we gaan helemaal los. Prachtige herinneringen aan een onbezorgde jeugd. Het is tevens mijn eerste kennismaking met hiphop.

In de jaren die volgen schuift mijn muzieksmaak op naar grunge, Britpop en elektronica. Hiphop verdwijnt een paar jaar naar de achtergrond. Jaren later heeft het genre middels bands als OutKast de weg naar mijn platenkast weer weten te vinden. Ik herontdek De La Souls debuut '3 Feet High And Rising' (1989) als die cd van de week (of maand?) is bij platenzaak Kroese in Arnhem. Ik koop hem blind, maar daar blijft het gek genoeg bij.

In 2019 staat De La Soul in de Musis Sacrum in Arnhem en na enig twijfelen koop ik toch een kaartje. De show is fenomenaal. Trugoy geeft aan dat hij een beetje ziekjes is en vertelt tussen de songs door veel anekdotes. Razend interessant, maar twee mannen naast mij vinden dat er iets te veel wordt verteld en hadden nog geen enkele hit gehoord. Ze besluiten de zaal te verlaten net wanneer niet veel later de klassiekers één na één aan bod komen, beginnende met The Magic Number.

Natuurlijk wil ik daarna ook de latere albums kopen, maar die zijn inmiddels allemaal niet meer beschikbaar. Problemen met de rechten voorkomen dat men de muziek van De La Soul kan kopen of beluisteren op streamingdiensten. Daar komt nu verandering in. Label Tommy Boy werd overgenomen en de albums komen opnieuw uit, zowel fysiek als digitaal. ?uestlove van hiphopband The Roots riep op om de albums weer te kopen, ook al heb je ze zelf al: "Doe het voor iemand die ze nog niet in de platenkast heeft staan". Ik ben het volledig met hem eens! Koop die albums! Voor hiphop, voor muziek en voor Trugoy, die het niet meer mee kan maken.

15 februari 2023
Gregor Dijkman