True Zebra - '123'

RE:introducing

“Electronic Einzelganger”, “A one man band with four man energy”. Kevin Verstrauwen ofte True Zebra weet zichzelf wel te verkopen. De Gentse elektronische wizard die al een klein decennium het duistere rijk van elektro, new en coldwave tracht te verzoenen, bundelt bij deze het betere werk uit zijn drie eerder uitgebrachte ep’s op de compilatie ‘123’.

Dit album respecteert mooi de volgorde van de eerdere releases. Te beginnen vanaf vijf tracks vanop ‘Debut’ uit 2010: eerder rudimentaire synth- en beatspinsels waarin de stem van True Zebra zich tot het minimum beperkt van enkele scanderende, vervormde frasen. Met een lekker zware basgroove als ondergrond knipoogt dit onemanproject aanvankelijk zowel richting New Order (de Blue Monday-beats in Delirious) als zware industrial elektroclash in het cyborgpostpunknummer Under Control (Front 242 onder invloed van oppeppers).

De vier jaar, die voor opvolger ‘Adoremotion’ kwamen, hebben duidelijk voor inspiratie gezorgd. De vijf opvolgende tracks uit deze plaat gaan immers voor een meer gelaagde structuur. Een meer subtiele combinatie van scapes, beats en melodieën. Noteer in Shame zelfs een wat exotisch ritme, waarmee toch wat licht in het donkere, muzikale rijk van True Zebra mag schijnen. Meest opvallend is misschien nog Hunt, een nummer dat grotendeels teert op sfeer, mist en mysterie en waarin de beats voor één keer het zwijgen worden opgelegd.

In 2016 verscheen ‘War Of The Words’, een release waarbij de brug richting noisepop en psychedelica werd gebouwd. Let op: de typische elektrowave-ingrediënten van True Zebra zijn hier nooit helemaal afwezig, maar op één of andere manier popt bij het openingsnummer Everything Is Mediocre de naam dEUS op, toen Mauro de gitaarlagen mocht versieren. Feit is dat Verstrauwen daarmee een mooie brug naar de toekomst slaat en het duistere jarentachtigverleden (waarin het eerdere werk wat bleef vasthangen) duidelijk achter zich laat. En die toekomst is trouwens nu al verzekerd, want bookingsite Bodybeats kondigt nu al nieuw werk voor 2019 aan onder de titel ‘Idiorrhythmic’. In de gaten te houden.

26 december 2018
Johan Giglot