#TrommelaarsDeluxe - William “Benny” Benjamin

#TrommelaarsDeluxe - William “Benny” Benjamin

Maak kennis met de beste drummers, die u nog niet (goed genoeg) kende en die mee aan de grondslag lagen van dikke, vette hits, maar waarvan u het amper wist. Een weekje tromgeroffel en cimbaalgezinder op het hoog(ste) niveau.

25 juli, 1925 – 20 april, 1969

Uptight (Everything’s Alright) - Stevie Wonder

Benny Benjamin, bijgenaamd Papa Zita, was de drummer van de Motown-studiogroep die we uiteindelijke beter zijn leren kennen als The Funk Brothers. Benjamin was één van de vele studiodrummers die de stiel leerde in de big band jazzgroepen, die vanaf de jaren veertig de toon zetten. Verschillende Motownproducers, waaronder Berry Gordy, weigerden op te nemen, als er niet de gedroomde ritmesectie bij zat, met name Benjamin en bassist James Jamerson.

Benjamin is dan ook de drijvende, ritmische kracht achter vroege hits als Money (That's What I Want) van Barrett Strong en Do You Love Me van The Contours, maar ook op Get Ready en My Girl van The Temptations, I Heard It Through The Grapevine van Gladys Knight & the Pips en Going To A Go-Go van The Miracles knallen de drumrolls langs alle kanten.

In de late jaren zestig worstelde Benjamin met een forse drugs- en alcoholverslaving, waardoor hij vaak diende vervangen te worden bij The Funk Brothers door Uriel Jones en Richard Pistol Allen. Hij stierf op slechts drieënveertigjarige leeftijd aan een hartaanval op 20 april 1969. Hij werd postuum opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame in 2003.

Stevie Wonder was slechts vijftien jaar oud, toen hij dit Uptight opnam en stond nog zwaar onder invloed van de Motownstaf. Vanaf 1969 onderhandelde hij zich "vrij" van deze druk door een contract te tekenen dat hem volledige vrijheid gaf om te schrijven, producen, arrangeren en uit te voeren zoals hij en hij alleendat nodig achtte. The Beatles citeerden Benny Benjamin als een grote invloed, zeker in het vroege werk.

15 juni 2020
Laurens Leurs