#TrommelaarsDeluxe - Joseph Zigaboo Modeliste

#TrommelaarsDeluxe - Joseph Zigaboo Modeliste

Maak kennis met de beste drummers, die u nog niet (goed genoeg) kende en die mee aan de grondslag lagen van dikke, vette hits, maar waarvan u het amper wist. Een weekje tromgeroffel en cimbaalgezinder op het hoog(ste) niveau.

28 december 1948

Cissy Strut - The Meters (1969).

Ook als je het nummer niet zou kennen (het is nog niet te laat), denk je van: “Waar ken ik die drumklank van?” Dan is het simpelweg omdat dit nummer geplunderd werd door ongeveer elke hiphopgroep ter wereld. Elke lick, drumroll of beat is officieel en officieus honderden keren gebruikt en/of misbruikt.

Overal waar deze Joseph Zigaboo Modeliste de drumsticks neerlegt, druipt de funk en de soul stante pede uit het behangpapier en de gordijnen. Hij wordt wijd en zijd beschouwd als een vernieuwer van de funk met zijn organische New Orleansstijl.

Opgegroeid in de 13th Ward van New Orleans en van jongsafaan "into the rhythm", want er liepen straffe voorbeelden genoeg rond in de buurt (Smokey Johnson, Bob French, ...) gekoppeld aan een stel fors uitgebouwde oren. Modeliste hierover: "Your biggest teachers were those two things you got on the side of your head. (...) It's got nothing to do with rudiments, nothing to do with time signatures, but it's got a lot to do with what you hear”.

Mede-oprichter van The Meters, die vanaf 1965 vlaggendrager werden van de New Orleans muziekscene met vele straffe platen, tonnen sessiewerk en als backinggroep voor onder meer Dr. John, Robert Palmer, Lee Dorsey en Paul McCartney. Na de split van the Meters eind jaren zeventig heeft Zigaboo amper een dag zonder drumwerk geleefd. Hij tourde en nam ij op met The New Barbarians (Keith Richards en Ron Wood), Allen Toussaint, Bill Laswell, Aaron Neville, Professor Longhair, John Fogerty, Harry Connick Jr., Mark Ronson en vele, vele anderen. Over zijn drumstijl, waarvoor hij in 2018 ook een Lifetime Achievement Grammy Award kreeg, zegt hij bescheiden: "It's just a collage of all the drummers that I heard play in my lifetime from New Orleans."

De man is ook zakelijk goed beslagen want na vele procedures over de publishingrechten en opnamerechten van The Meters, zette hij die kennis om in een eigen platenlabel (JZM Records) en een publishingfirma (Jomod Music). Maar vooreerst is hij een grootmeester in de ultieme groove(s).

Foto: Lea Suzuki, The Chronicle

16 juni 2020
Laurens Leurs