#TrommelaarsDeluxe - Jimmy Cobb

#TrommelaarsDeluxe - Jimmy Cobb

Maak kennis met de beste drummers, die u nog niet (goed genoeg) kende en die mee aan de grondslag lagen van dikke, vette hits, maar waarvan u het amper wist. Een weekje tromgeroffel en cimbaalgezinder op het hoog(ste) niveau.

(20 januari 1929 – 24 mei 2020)

So What - Miles Davis.

Onlangs nog liet hij het leven op eenennegentigjarige leeftijd (longkanker). Wilbur James Cobb was de drummer op wellicht de beroemdste en best verkochte jazzplaat ooit: 'Kind Of Blue' van Miles Davis uit 1959. Hij was het enige overlevende groepslid van deze plaat (naast Miles Davis, Julian Adderley (altsax), Paul Chambers (bas), Bill Evans, Wynton Kelly (piano) en John Coltrane (sax)).

Cobb was wel vaker de hartenklopper op Miles Davis' werk (Sketches Of Spain en Some Day My Prince Will Come), maar de rest van zijn curriculum is een ongelofelijke en zelden geziene verzameling van samenwerkingen met de fine fleur van de jazz en leest als een muziekencyclopedie. Zo speelde hij mee op werk van Miles Davis, Cannonball Adderley, Grant Green, Dinah Washington, John Coltrane, Stan Getz, Billie Holiday, Tito Puente, Wynton Kelly, Ella Fitzgerald, Wayne Shorter, Art Pepper, Wes Montgomery, Kenny Burrell, Big Mama Thornton, Sarah Vaughan, Roy Hargrove, Donald Byrd en de algemeen gekende "vele anderen".

Ondanks zijn gigantische creditlijst zal hij toch het meest bekend blijven voor zijn bijdrage aan mijlpaal 'Kind Of Blue'. In 2008 ontving hij - rijkelijk laat maar compleet terecht - de NEA Jazz Masters Award, de hoogste onderscheiding voor jazzmusici in de VS. Alweer een monument dat we vaarwel zeggen maar niet vergeten.

Foto: Redferns

 

17 juni 2020
Laurens Leurs