#TrommelaarsDeluxe - Carlton "Carly" Barrett

#TrommelaarsDeluxe - Carlton "Carly" Barrett

Maak kennis met de beste drummers, die u nog niet (goed genoeg) kende en die mee aan de grondslag lagen van dikke, vette hits, maar waarvan u het amper wist. Een weekje tromgeroffel en cimbaalgezinder op het hoog(ste) niveau.

17 December 1950 – 17 April 1987

Lively Up Yourself - Bob Marley

Door de jaren heen hebben we alle stromingen en genres tot ons genomen, maar bij reggae kwam de liefde behoorlijk laat (gelukkig niet te laat). En het waren de drummers die ons definitief over de streep trokken. De heerlijke riddems met die doorslagen op de tomtoms en de keiharde rimshots. Vaak zitten we er op te wachten om ze het nummer op gang te horen trekken. Op de reggaepassages op Afro-Latino in Bree betrappen we ons erop dat we ademloos zitten te genieten van de drummers.

En dan vraag je je af wie daarvoor bij de allergrootste songschrijver, his Bobness, verantwoordelijk was. Dan kom je uit bij Carlton Barrett, die met zijn broer Aston via The Upsetters van Lee 'Scratch' Perry uitkwam bij The Wailers (vanaf 1970) om dan op het grootste deel van de Wailersplaten mee te spelen en zelfs mee te schrijven (War, Them Belly Full en Talkin' Blues).

Hij wordt beschouwd als de grote verspreider van de zogenaamde "one drop rhythm", die door pionier Winston Grennan op de wereld werd gezet en die de hele ritmische feel van reggae bepaalt. Barrett bleef aan de zijde van Bob Marley tot aan diens dood in 1981. Helaas viel hem ook het drieste en trieste lot van veel reggaesterren te beurt, toen hij in 1987 in zijn tuin vermoord werd door de minnaar van zijn vrouw. Alles moet kapot, maar zijn riddems en fills blijven tot vandaag boeien en rollen

Op YouTube vonden we de ruwe ritmepatronen van Lively Up Yourself. De diehards kunnen de metronomische precisie, gekoppeld aan bakken inventiviteit, ontleden.

18 juni 2020
Laurens Leurs