#TrommelaarsDeluxe - Albert J. Jackson Jr.

#TrommelaarsDeluxe - Albert J. Jackson Jr.

Maak kennis met de beste drummers, die u nog niet (goed genoeg) kende en die mee aan de grondslag lagen van dikke, vette hits, maar waarvan u het amper wist. Een weekje tromgeroffel en cimbaalgezinder op het hoog(ste) niveau.

 

27 november 1935 – 1 oktober 1975

Knock On Wood -  Eddie Floyd

Hij was medestichter van Booker T. & The Mg’s en als Stax-coryfee speelde Albert J. Jackson Jr.  mee op vele toonaangevende songs. Zoon van een jazzswingbandleider (Al Jackson Sr.) die hem op veertienjarige leeftijd opnam in zijn orkest, aangezien zijn talent oneindig groot bleek.

Later, als vaste drummer bij Stax Records, was hij de eerste studiomuzikant die aangeworven werd op vaste basis met een weekloon. Zijn herkenbare "backbeat" was te vinden op singles van - even adem halen - Rufus Thomas, Carla Thomas, Eddie Floyd, Sam & Dave, Otis Redding, Albert King, Al Green (met wie hij ook nummers schreef) en later ook sessies voor Elvis Presley, Rod Stewart, Eric Clapton, Leon Russell, Aretha Franklin en Wilson Pickett (deze lijst is niet-limitatief).

Er is dus veel te kiezen, maar vandaag gaan we voor Knock On Wood, Eddie Floyds grootste hit, waarbij hij werd begeleid dus door le tout Booker T. & zijn MG’s inclusief Al Jackson Jr. Het nummer werd geschreven door Eddie Floyd en gitarist Steve Cropper en heeft het over de stormen in Alabama: "It's like thunder / lightning / the way you love me is frightening".

De song herbergt ook één van de betere pauzes in de muziekgeschiedenis. Wanneer Floyd zingt "I better knock", volgt er een korte pauze waarna drummer Jackson binnenrolt met een paar goedgemikte drumslagen, waarna Floyd vocaal afrondt met “on wood." Dit was niet echt gepland. Jackson kwam met het idee van de pauze. Het maakte de song onvergetelijk.

Benevens de MG’s hoor je ook ene Isaac Hayes op piano. Stax-chief Jim Stewart twijfelde aan de song en wachtte meer dan zes maanden om de opname uit te brengen. Hij was van mening dat het te veel leek op In The Midnight Hour van Wilson Pickett.

Op de Mojo Awards in 2011 vertelde Ringo Starr dat het zijn favoriete nummer ooit was. Een drummer (h)erkent de drummer.

 

13 juni 2020
Laurens Leurs