#Treinen - The Clash - Train In Vain (1979)
Akke akke tuut tuut, weg zijn wij. Welke muzikale eerbetonen treinen zich een weg naar het terminusstation?
Eén van onze favoriete nummers van The Clash en ei zo na was het er zelfs bijna niet van gekomen, want het is één van de laatste nummers die aan de dubbelelpee 'London Calling' werd toegevoegd als bonustrack.
Vreemd genoeg komen de woorden "train in vain" niet voor in dit nummer. De overheersende tekst is: "Stand by me", maar dat is de titel van een overbekend nummer van Ben E. King. De titel van het nummer The Clash komt van het treinritme, dat in het nummer zit, gecombineerd met het thema van verdwaald zijn. Het is ook een verwijzing naar de hitsingle Stand By Your Man van Tammy Wynette uit 1975 ("You say you stand / by your man / tell me something / I don't understand").
Op de originele vinyl versie van het album staat Train In Vain niet op de tracklist. Het verhaal is dat het nummer werd opgenomen voor een NME-promotie-flexi-disc nadat de 'London Calling'-sessies waren afgelopen. En het flexi-disc-idee ging niet door, waardoor het nummer geen thuis meer had. De band plakte het nummer dan maar haastig op het einde van het album net voordat het vinyl werd geperst, maar de hoes was al ontworpen en er was geen tijd om het aan de tracklist toe te voegen. De enige aanwijzing van het bestaan ervan is in de uitloopgroef op kant 4, waar de naam in het vinyl is gekerfd. Op alle volgende releases (inclusief de cd) staat Train In Vain wel op de tracklist.
Clash-gitarist Mick Jones nam de leadzang voor zijn rekeneing op dit nummer. De tekst lijkt te verwijzen naar het einde van zijn knipperlichtrelatie met Viv Albertine (van The Slits), die hij ook verkende op de track I'm Not Down. Train In Vain bevat ook een duidelijke verwijzing naar de inbraak in zijn flat begin 1979 en naar zijn depressieve gevoelens ("I need new clothes, I need somewhere to stay").
Het nummer werd een live favoriet van de band. Het werd geïntroduceerd in de live set in december 1979 en werd consequent gespeeld totdat Mick Jones in 1983 werd ontslagen. Je zou denken dat een grote hit als Rock The Casbah of Should I Stay Or Should I Go het meest gecoverde Clash-nummer is, maar het is eigenlijk Train In Vain. Er zijn covers van Third Eye Blind, Ill Rapture, Dr. Haze/DJ X-Cel, The Sabrejets, Dwight Yoakam, Annie Lennox, The Manic Street Preachers, Jones Crusher en Kirsty MacColl.
Deze uptempo song met r&b-smaak introduceerde The Clash bij een nieuw publiek. "We konden niet geloven hoe populair het werd, vooral in Amerika," zei Jones. "Daarmee braken we daar door. Ze dachten dat het een gewoon r&b-nummer was. Toen kwamen ze erachter dat het The Clash was."