#Treinen - Little Junior’s Blue Flames - Mystery Train (1953)

#Treinen - Little Junior’s Blue Flames - Mystery Train (1953)

Akke akke tuut tuut, weg zijn wij. Welke muzikale eerbetonen treinen zich een weg naar het terminusstation?

Het onwaarschijnlijk fijn voortrikketikkende Mystery Train is het best gekend in de uitstekende versie van Elvis Presley, maar we kiezen graag voor het origineel door ene Junior Parker. Want Mystery Train is een nummer, geschreven en opgenomen door die Amerikaanse bluesmuzikant in 1953. Oorspronkelijk uitgevoerd in de stijl van een Memphis blues- of rhythm & bluesmelodie, werd het geïnspireerd door eerdere nummers en groeide het later uit tot een populair rockabillynummer, als eerste gecoverd door Elvis Presley en vervolgens door talloze anderen (The Band, Wanda Jackson, Jeff Beck, Neil Young).

Parker was een gerenommeerd bluesmuzikant uit Memphis, die vooral bekend is geworden door dit nummer. Hij stond meer bekend om de zang dan om het gitaarspel en bereikte nooit de populariteit van spelers als Buddy Guy en BB King. Parker was pas negenendertig toen hij in 1971 stierf aan een hersentumor.

Muziekhistoricus Colin Escott merkte op: "Eén van de mysteries rond Mystery Train was waar de titel vandaan kwam; het wordt nergens in het nummer genoemd". Het nummer gebruikt teksten die vergelijkbaar zijn met die van de traditionele Amerikaanse volksmuziekgroep Carter Family 's Worried Man Blues, op zijn beurt gebaseerd op een oude Keltische ballad en hun best verkochte plaat uit 1930: “The train arrived sixteen coaches long / The train arrived sixteen coaches long / The girl I love is on that train and gone.” Parkers teksten luiden onder meer: “Train I ride sixteen coaches long / Train I ride sixteen coaches long / Well, that long black train carries my baby home”.

Junior Parker, aangekondigd als Little Junior's Blue Flames, nam Mystery Train op voor producer en Sun Records- eigenaar Sam Phillips. De sessies vonden plaats in de Memphis Recording Service van Phillips in Memphis, Tennessee in september en oktober 1953. Parker werd begeleid op zang door begeleidingsband The Blue Flames, waarvan wordt aangenomen dat de leden destijds waren: Floyd Murphy op gitaar, William Johnson op piano, Kenneth Banks op bas, John Bowers op drums en Raymond Hill op tenorsax.

Mystery Train was de opvolger van Junior Parkers nummer vijf Billboard R&B chartrelease Feelin' Good uit 1953. Het nummer haalde de singleshitlijst niet. In 1973 schreef Robbie Robertson van The Band met goedkeuring van Sam Phillips extra teksten voor Mystery Train en de groep nam deze versie van het nummer op voor het 'Moondog Matinee'-album uit 1973. Ze voerden het nummer later uit met Paul Butterfield voor het "afscheids"-concert 'The Last Waltz' uit 1976 .

29 september 2023
Laurens Leurs