#Treinen - Cat Stevens - Peace Train (1971)

#Treinen - Cat Stevens - Peace Train (1971)

Akke akke tuut tuut, weg zijn wij. Welke muzikale eerbetonen treinen zich een weg naar het terminusstation?

Een klassieker van vijfde plaat 'Teaser And The Firecat' uit 1971 van de Brit Cat Stevens die als geboren Londoner sinds 1967, op zijn 18de, de hits aan elkaar rijgde met Matthew And Son, I’m Gonna Get Me A Gun en Wild World. Met die laatste brak hij ook door in Amerika om finaal te verzilveren met Peace Train.

Terug in het VK werd het nummer niet als single uitgebracht om de albumverkoop te stimuleren. Hij bleef populair in het thuisland, maar de meeste van de nieuwe fans bevonden zich in Amerika. Peace Train werd een hippielied, vaak gebruikt door demonstranten om een ​​vredesboodschap te verspreiden. In tegenstelling tot veel protestsongs zit er geen politieke inslag in en het is meedogenloos hoopvol, waarbij Stevens "nadenkt over de goede dingen die komen gaan". Wie wil er nu niet in die trein rijden?

Er is ook enige controverse, want na zijn bekering tot de islam stapte hij onder nieuwe naam Yusuf Islam in 1989 uit de spreekwoordelijke peace train, toen hij de doodswens van Salmon Rushdie wegens het belasteren van de profeet in zijn boek 'De Duivelsverzen' goedkeurde. Hij kwam nooit helemaal over dat schandaal heen, maar door aanhoudend humanitair werk bouwde hij geleidelijk het imago weer voldoende op om positieve pers te krijgen toen hij in 2000 begon met het opnieuw uitgeven van het Cat Stevens-materiaal.

10.000 Maniacs bracht in 1987 een populaire cover uit op 'In My Tribe', maar ze haalden die in 1989 van het album vanwege de controverse over Salmon Rushdie. Ook Dolly Parton coverde het nummer in 1996, ondersteund door de Afrikaanse vocale groep Ladysmith Black Mambazo. In 2003 nam Yusuf Islam het opnieuw op voor een verzamelalbum genaamd 'Hope', dat een benefietactie was voor kinderen in Irak. Het was de eerste Engelstalige opname sinds 1978. De VS en Groot-Brittannië waren Irak binnengevallen, wat door velen werd gezien als een aanval op moslims. Stevens legde uit: "Als lid van de mensheid en als moslim is dit mijn bijdrage aan de oproep tot een vreedzame oplossing voor het gevaarlijke pad dat sommige wereldleiders vandaag lijken te bewandelen."

Toen hij in 2009 op 'The Chris Isaak Hour' verscheen, zei Yusuf Islam over dit nummer: “De woorden waren gehecht aan die tijd, mijn vredeslied. Het beëindigde elke show die ik deed en was nogal een showstopper. Het was een heel belangrijk nummer voor mij omdat het één van de grote doelen verklaarde van mijn leven dat regelrecht op die vrede afstevende."

26 september 2023
Laurens Leurs