#TransEuropeExpress - Muzikaal door Europa (1)

#TransEuropeExpress - Muzikaal door Europa (1)

Twee van zijn favorieten bezigheden combineren - reizen en muziek - en (cd) is niet meer te houden. Geniet van zijn reis door Europa op basis van muziekjes en ontdek de leukste songs.

[Dag 1 - Amsterdam (NL)]

Net als onze reis doorheen België trappen we onze Europese tour af met Jacques Brel. De haven van Amsterdam is ook geen slechte plaats om in te schepen. Ooit coverde de grote David Bowie Brels song, maar we houden het bij het origineel. C'est parti!

[Dag 2 - Rotterdam (NL)]

The Housemartins leefden voor in het dansvloervoer genaamd Fatboy Slim (of ook nog Freak Power of Beats International) of in het meer subtiele, soms poëtische soms prozaïsche The Beautiful South. We kiezen voor die laatsten, omdat ze ons met Rotterdam (Or Anywhere) een makkelijke halte aanreiken.

[Dag 3 - London (UK)]

Eergisteren waren we nog in Amsterdam, waar twee keer per jaar het London Calling-festival wordt gehouden. Niets is zeker in 2020, dus geven we ons over aan de aloude lokroep van The Clash. We steken het Kanaal over en blijven eerst een weekje in Londen plakken.

[Dag 4 - London (UK)]

Twee dagen na elkaar in Londen en twee dagen na elkaar dezelfde band in de walkman? Inderdaad, voor The Clash maken we een uitzondering. Omdat zowel Cypress Hill (What's Your Number) als Beats International (Dub Be Good To Me) die heerlijke bassrif van Guns Of Brixton jatten. En omdat we in de Zuid-Londense wijk Brixton al eens Ethiopisch durven gaan eten.

[Dag 5 - London (UK)]

Brixton was lekker gisteren, maar als buslijn 345 ons in een half uurtje naar Chelsea brengt aan de overkant van de Thames, dan zijn we het - voor één keertje - oneens met Elvis Costello. Battersea ligt ook op die route, maar sorry Hooverphonic, we kunnen niet overal stoppen, hé!

[Dag 6 - London (UK)]

Naar Londen gaan zonder Blur is als naar Antwerpen gaan zonder dEUS. Niet meteen het hoogtepunt van de plaat 'Parklife', maar wel een nummer over Londen, quoi.

[Dag 7 - London (UK)]

Een bezoek aan Londen is ook altijd een beetje een bedevaart naar de Rough Trade platenwinkel. Omwille van de knipoog naar Tough Grade records, mag LDN van Lily Allen ook in ons muzikale reisdagboek. Would I wanna be anywhere else?

[Dag 8 - London (UK)]

Overmorgen reizen we vanuit Euston Station noordwaarts. Een goeie reden om ook London van The Smiths mee te nemen. Voor alle Mozzer-haters: 't is een song die vooruit gaat en amper 135 seconden duurt.

[Dag 10 - Birmingham (UK)]

In juni zagen we helaas de concerten van Randy Newman in Brugge en Antwerpen in het virale water vallen, maar als de man ons toezingt over Birmingham, reizen wij gedwee door naar midden-Engeland. Bij aankomst, bleek de song over Birmingham, Alabama te gaan, maar daar doen we nu eventjes niet moeilijk over.

[Dag 11 - Sheffield (UK)]

Een goed toerist gaat ook al eens op stap met een local. Vandaag laten we ons in Sheffield op sleeptouw nemen door Pulp. Jaja, ook 65daysofstatic, Arctic Monkeys, Human League en Def Leppard komen uit Sheffield, maar enkel Jarvis Cocker fluistert je geil een stadswandeling in je oren.

[Dag 12 - Liverpool (UK)]

Tien dagen in Engeland. Het is mooi geweest. We houden een laatste halte in Liverpool. Uit het oeuvre van die vier lokale jongens is het moeilijk kiezen, dus mag Suzanne Vega de soundtrack van de dag leveren.

[Dag 13 - Dublin (IE)]

Als er één band is, die toch nog keet schopte in het op apengapen liggende 2020, dan is het toch wel Fontaines D.C. Wij steken dus reikhalzend de Ierse Zee over richting hun Dublin City Sky.

[Dag 14 - Galway (IE)]

Op vakantie staat de boog al eens minder gespannen. Lichtvoetige pop van Ed Sheeran? Okee, Ed, waar is die Galway Girl? [spoiler alert: het bleek actrice Saoirse Ronan te zijn]

[Dag 15 - Galway (IE)]

We zijn nog steeds in Galway, Ierland. In tegenstelling tot Richard Thompson reizen we morgen niet door naar Graceland, maar hij mag wel in de oortjes, terwijl we in de haven naar de Atlantische Oceaan staren.

[Dag 16 - Belfast (UK)]

Vakantie in Noord-Ierland is nog steeds geen verhaal waarmee je je vrienden imponeert ("Niet naar Noord-Ierland, daar gaat alles stuk"). Maar wij slaan toch een paar dagjes kamp op in Belfast. Of die van Boney M. er ooit zelf zijn geweest, weten we niet. Maar de videoclip bewijst wel dat ze tot bij Ad Visser en TopPop geraakten.

[Dag 17 - Belfast (UK)]

Nu we toch in Belfast zijn, halen we ook nog eens de openingstrack van het debuutalbum van Orbital (de groene) van onder het stof. Tot over acht minuten?

[Dag 18 - Belfast (UK)]

Laten we wel wezen: we hadden deze dagelijkse reisrubriek dolgraag "Themes For Great Cities" genoemd naar de magistrale song van Simple Minds, maar de opdracht was "songs genoemd naar steden". Dus hebben we het gedrocht genaamd Belfast Child aan ons been. Zet je meligheidsfilter een trapje hoger. Morgen reizen we door naar hun heimat Schotland.

[Dag 19 - Glasgow (UK)]

De reis brengt ons vandaag naar Glasgow. We kunnen langer bands uit Glasgow opnoemen dan jij je adem kunt inhouden, maar slechts een band kan de titel Glasgow Mega Snake verzinnen. Inderdaad, Mogwai. "'t Volume up duust, mok moar dat buust".

[Dag 20 - Edinburgh (UK)]

Mark E. Smith gaan we helaas niet meer tegen het lijf of tegen de rolstoel lopen op onze reis door Europa. Maar vandaag trekken we virtueel met hem door Edinburgh. Youtube kan dat.

17 oktober 2020
Christophe Demunter