#Tranen - Question Mark & the Mysterians - 96 Tears (1966)

#Tranen - Question Mark & the Mysterians - 96 Tears (1966)

Vorige week voor een euro (je hebt er zelfs geen half pintje meer voor) "Disconnected in New York", een live-cd van Los Lobos gered uit de uitverkoopbakken, een schande eigenlijk maar "... their loss, my gain...", zoiets (zeer) zeker?!  En daar werd ik weer eens geconfronteerd met het tergend mooie Tears of God dat een eerste keer inbeukte op mijn gemoed bij een afscheidsviering van een verongelukte vriend ergens midden jaren negentig in een kerkje in het Maasland.  Nu kan ik er terug naar luisteren maar het duurde heel lang alvorens ik het nummer kon loskoppelen van het afscheid en zonder een traan in dit tranendal... en er zijn wel meer tranensongs.

Question Mark & the Mysterians met 96 Tears (1966) bijvoorbeeld, een garage-evergreen if there ever was one. Een toevalstreffer als geen ander met de twee-vingerige Farfisa-orgelriff over een Vox Continentalversterker van ene Frankie Rodriguez Jr. waarop zanger Question Mark (échte naam Rudy Martinez) met een lamenterende stem ondersteunt en klaagt van woede en onmacht over het meisje dat hem in de steek liet en dat hij haar zal raken zoals zij hem raakte tot ze 96 tranen laat vloeien, niet 87, niet 111 maar precies 96. 

Grappig en een oorwurm van formaat.  Het deed veel jongeren dromen om ook een hit te scoren.  Als vijf jonge kerels uit Saginaw, Michigan dat konden... dan wij ook! Question Mark & the Mysterians deden na deze oerhit nog een paar platen die, het kan bijna niet anders, verdacht veel op 96 tears leken, 15 minutes of fame, zo leek het, maar ze zongen het toch nog meer dan dertig jaar uit. 

Het nummer wer geschreven door "?" aka Rudy Martinez die eigenlijk liever anoniem was gebleven.  Oorspronkelijk waren ze bang om het cijfer in de titel 96 Tears te gebruiken uit vrees beschuldigd te worden van imitatie van the Rolling Stones die net een hit hadden met 19th Nervous Breakdown. Opgenomen in een living in Michigan en uitgebracht op vijfhonderd exemplaren, maar al snel bleek het de meest aangevraagde plaat op de radiostations in Noord-Amerika en Canada en de rest is geschiedenis....

Een garagerockevergreen met 96 tranen! En hoe vaak je het ook hoort, je raakt het nooit beu...

10 augustus 2021
Laurens Leurs