#Tranen - Paul Weller - No Tears To Cry (2010)

#Tranen - Paul Weller - No Tears To Cry (2010)

Vorige week voor een euro (je hebt er zelfs geen half pintje meer voor) ‘Disconnected in New York’, een live-cd van Los Lobos gered uit de uitverkoopbakken, een schande eigenlijk maar ‘... their loss, my gain...’, zoiets (zeer) zeker?! En daar werd ik weer eens geconfronteerd met het tergend mooie Tears of God dat een eerste keer inbeukte op mijn gemoed bij een afscheidsviering van een verongelukte vriend ergens midden jaren negentig in een kerkje in het Maasland. Nu kan ik er terug naar luisteren maar het duurde heel lang alvorens ik het nummer kon loskoppelen van het afscheid en zonder een traan in dit tranendal... Paul Weller, die plengde dan weer soultranen.

No Tears To Cry komt uit het "latere" werk van Paul Weller dat we allemaal maar gewoon vinden dat er dat dan is en waarvoor eigenlijk relatief weinig aandacht is op radio en in de media.  Maar ‘Wake Up the Nation’ was een knaller waarop zelfs een vredespijp werd gerookt met Jambassist Bruce Foxton die wat mocht meebassen.  En deze No Tears To Cry is een onvervalste soulstomper zoals Weller die wel vaker neerlegt.  

Hij kent dan ook zijn klassiekers en weet er altijd nog eentje bij te boetseren.  Het lijkt alsof hij geschreven is voor Dusty Springfield en is een eerbetoon aan Johnny Franz, een producer van weleer bij Philips die met Dusty en the Walker Brothers werkte en veel later ook nog Alexander O'Neal en Anita Baker wat me dan weer minder aanspreekt. 

Weller hierover: "I wanted to recreate that '80s soul sound. But I'm a big fan of Johnny Franz. His orchestral arrangements really connect with the emotions and that's definitely what we were trying to do on that song."

In  No Tears To Cry had Weller ook een rol weggelegd voor de 72-jarige drummer Clem Cattini die met Telstar in 1962 in the Tornadoes een wereldhit scoorde en voor The Walker Brothers sessiewerk deed.   ''It's a definite nod to the Walker Brothers and those epic ballads. I thought it would fitting to get the man who played on a lot of those records to play on it. He's seventy odd, but Clem (Cattini) came down and did it in literally two takes. He's that good."  Tranen met respect, echt iets voor Paul Weller...

14 augustus 2021
Laurens Leurs