#Tranen - Massive Attack - Teardrop (1998)

#Tranen - Massive Attack - Teardrop (1998)

Vorige week voor een euro (je hebt er zelfs geen half pintje meer voor) ‘Disconnected in New York’, een live-cd van Los Lobos gered uit de uitverkoopbakken, een schande eigenlijk maar ‘... their loss, my gain...’, zoiets (zeer) zeker?! En daar werd ik weer eens geconfronteerd met het tergend mooie Tears of God dat een eerste keer inbeukte op mijn gemoed bij een afscheidsviering van een verongelukte vriend ergens midden jaren negentig in een kerkje in het Maasland. Nu kan ik er terug naar luisteren maar het duurde heel lang alvorens ik het nummer kon loskoppelen van het afscheid en zonder een traan in dit tranendal... Massive Attack pinkte er in 1998 ook eentje weg.

Compleet lam geslagen waren we in 1991. Door het debuut van een groep uit Bristol. Het was geen hip hop, het was geen soul, het was al zeker geen rock, het was geen dub, het was iets volstrekt uniek dat dan maar triphop werd genoemd hetgeen ik nog steeds een redelijk infantiele benaming vind voor het schoons wat Massive Attack voor de voeten wierp.

En het was geen toevalstreffer want het trio platen dat ze in de jaren negentig op de wereld zetten is van een weergaloze kracht: ‘Blue Lines’, ‘Protection’, ‘Mezzanine’, iemand mag er aan beginnen... Daarna verloren we de klik een beetje, we hebben de platen nog wel: ‘100th Window’, ‘Danny the Dog’ en ‘Heligoland’, maar de allesverwoestende schroei zat er niet meer op, hoeft ook niet per se want met dat oertrio kunnen we nog wel een paar decennia verder...

Enfin op ‘Mezzanine’ uit 1998 stond de langverwachte samenwerking met Cocteau Twin en elfenstem Elisabeth Fraser. Ze schreef mee aan drie nummers van ‘Mezzanine’ maar enkel de prachtsong Teardrop schopte het tot single en leverde een dikke hit op.

Het was, in mei 1998, de eerste échte toptienhit voor Massive Attack, niet evident voor een breekbaar edoch episch lied. Een mooi voorbeeld van een ‘unlikely hit’. Fraser haar tekst was zwaar geïnspireerd op de teksten van de Franse filosoof Gaston Bachelard en door haar goede vriend Jeff Buckley die in de Mississippi verdronk terwijl ze Teardrop aan het opnemen was. Fraser: “That was so weird, I'd got letters out and I was thinking about him. That song's kind of about him - that's how it feels to me anyway.”

Teardrop werd ook de tune voor de televisiereeks ‘House M.D.’ met Hugh Laurie. Robert ‘3D’ Del Naja vertelde in 2010 aan de Guardian dat dit een fortuin opleverde voor de groep: “We got an email from Bryan Singer saying the entire concept of House was based on Teardrop. We were flattered. We let him have it.” Teardrop, een van de mooist klinkende tranen ooit opgenomen...

13 augustus 2021
Laurens Leurs