ToutPartout Labelnights - zaterdag 28 november

Achtergrond

Vijftien jaar. Op die leeftijd haalden wij kwajongensstreken uit. Maar voor een booking agency is dat al behoorlijk volwassen. En als je bovendien nog kan zeggen dat je onafhankelijk bent, verdient dat nog meer krediet. Reden genoeg dus voor een feestje. Eentje dat er verdorie mag zijn. Deel 1: zaterdag.

ToutPartout Labelnights - zaterdag 28 november



MICAH P. HINSON / 20.00 u - 20.40 u - Rotonde

Hij maakte al eerder furore in Belgische zalen, en dat zal deze keer zeker niet anders zijn. Roy Orbisons Running Scared krijgt iets angstaanjagends in de versie die Hinson het nummer meegeeft, en ook zijn andere nummers gaan tot op het bot. Zijn stem heeft die typische "snarl" die de dialecten van de zuidelijke staten van Amerika zo kenmerkt. Dit wordt er ongetwijfeld eentje om duimen en vingers bij af te likken.

JOE GIDEON & THE SHARK / 20.45 u - 21.25 u - Orangerie

Slechts weinig festivals die naam waardig hebben Joe Gideon & The Shark (foto) overgeslagen deze zomer. De kans is dus groot dat u hen al aan het werk hebt gezien, en zo hoeven wij u niet meer te zeggen dat The Shark laat zien dat ze - inderdaad, ze - haar op die haaientanden heeft en dat Joe Gideon in welke omstandigheden dan ook het onderste uit de kan weet te halen. Een duo zoals er geen enkel ander is, met songs die je naar adem doen happen. Voldoende reden om hen nog eens aan het werk te zien. Misschien kunnen ze intussen zelfs al nieuw werk voorleggen.

SCOUT NIBLETT / 21.30 u - 22.10 u - Rotonde

Het levende bewijs dat simpel ook kan. Een drumstel, een gitaar en een hemelse stem zijn al meer dan voldoende. De rest komt gewoon vanzelf. Vaak is het trouwens slechts één van beide instrumenten waarmee ze zichzelf begeleidt. En ook dan is er dat intieme, waarbij je je als luisteraar nauw betrokken voelt. Maar het is vooral haar doordringende stem die haar uniek maakt. Live durft ze Nirvana te coveren, maar vooral haar eigen, uitgeklede songs zijn het meest indrukwekkend.

THE CAVE SINGERS / 21.30 u - 22.10 u - Witloof Bar

Voor The Cave Singers hebben we altijd al een zwak gehad. Akkoord, hun laatste worp was niet zo straf als hun debuut. Maar live blijven deze mannen een ware revelatie. Hier en daar komen vergelijkingen met David Eugene Edwards en Jeffrey Lee Pierce naar boven, en wanneer nummers als At The Cut en Dancing On Our Graves voorbij dreunen, sluiten wij ons daar volledig bij aan. The Cave Singers zijn groovend en bezwerend, maar het trio kan ook zalvend en bitterzoet uit de hoek komen. Een aanrader.

TONY DEKKER / 22.15 u - 22.45 u - Orangerie

De Canadees Tony Dekker zegt u misschien weinig, zijn alter ego The Great Lake Swimmers des te meer. De naam geeft het al aan: dit is een eenmansproject met "additional swimmers" dat grossiert in folkrock, al hoeft u zich bij de subterm 'rock' geen zware gitaren voor te stellen. Dromerige nummers waarbij een intense stem en gitaar het leeuwendeel doen. Dit jaar heeft Dekker zijn zwembroek nog eens aangetrokken voor een nieuwe langspeler getiteld 'Lost Channels', en we zien hem straks maar al te graag terug voor een intiem concertje.

SHIT AND SHINE / 22.50 u - 23.25 u - Rotonde

The Biggest Cock In Christendom behoort toe aan Shit & Shine, als song dan toch. Dit om u
een idee te geven van het bizarre universum dat Shit & Shine met veel geweld creëert. Het
collectief houdt van extremen en schiet zowel met spoken word als met kolkende
noisepassages. Met maskers, minstens drie drummers en loodzware bassen steekt Shit &
Shine zelfs de bloeddorst van een band als Lightning Bolt naar de kroon: zo
angstaanjagend dat je er zeven kleuren bagger van gaat schijten, maar zo straf dat je een
stralende glimlach nog moeilijk zal kunnen onderdrukken.

HANK & LILY / 22.50 u - 23.25 u - Witloof Bar

Als je van horrorverhalen en "good ol' storytelling" houdt, dan is Hank & Lily echt iets voor jou. Dit Waitsiaanse duo brengt naar eigen zeggen "vaudeville rock", en treffender hadden wij hun brouwsels niet kunnen omschrijven. Hank & Lily weten als geen ander die oude cabaretsfeer weer op te roepen. Beluister alvast hun geniale Nelly Furtado-cover op hun MySpace.

WILL JOHNSON + JASON MOLINA / 23.30 u - 00.15 u - Orangerie

In een interview dat daMusic vorig jaar met Will Johnson (Centro-Matic, South San Gabriel) had, gaf hij al aan dat hij samen met Jason Molina (Magnolia Electric Co., Songs Ohia) aan nummers werkte. Het resultaat daarvan is onlangs verschenen en u krijgt nu al de gelegenheid om ze te gaan beluisteren. Verwacht u niet aan grootse rocksongs, ook al durven beiden af en toe wel eens stevig uit te pakken. In dit geval worden het gewoon songs die je haren overeind zullen doen staan.

daMusic geeft twee duotickets weg voor de zaterdagavond van ToutPartout Labelnights. Mail je naam naar info@damusic.be en vermeld 'ToutPartout zaterdag' in het onderwerp-veld. Veel succes.

 

Mattias Devriendt, Fabian Desmicht, Dimitri Muylaert en Patrick Van Gestel

24 november 2009
Patrick Van Gestel