Tournee Couleur Café

Voorbeschouwing

Tournee Couleur Café

Vorig jaar bleef je ervan gespaard, maar dit jaar is het weer van dat: de clash tussen Couleur Café en Rock Werchter. Geen simpele keuze, want beide festivals hebben hun charmes. Voor de slimmeriken onder jullie, die kozen voor het uiterst gevarieerde programma van Couleur Café, pikten we er enkele niet te missen acts uit.  

 

Kojaque (vrijdag, Blue Stage)

Een decennium geleden zou het nog bijna ondenkbaar geweest zijn dat een Iers talent internationaal zou scoren met een rapnummer. Dat was voornamelijk weggelegd voor de Britse en Amerikaanse rappers. Maar kijk: hier is Kojaque, een opkomend talent uit Dublin dat zijn fanbase sinds 2015 fors zag toenemen. Terecht, want de jongeman is uitzonderlijk getalenteerd als het aankomt op storytelling. Zijn debuutalbum ‘Deli Daydreams’, dat in acht nummers het verhaal vertelt van de hardwerkende Dubliner, is daarvan het levende bewijs.

KOKOROKO (vrijdag, Green Stage)

Begin deze maand konden we hen nog aan het werk zien in het betoverende Rhodopegebergte in Bulgarije tijdens Meadows In The Mountains Festival – waar ze overigens tot de beste acts gerekend werden – en nu kunnen we KOKOROKO gewoon opnieuw aanschouwen op Couleur Café. Bij de gedachte alleen al beginnen we spontaan te glimlachen. De Afrobeatsensatie brengt soul en jazz die recht naar je hart reiken en het volproppen met vreugde, liefde en energie. Als er één band is die je kan vervullen met een gelukzalig gevoel, is het KOKOROKO wel.

Xavier Rudd (vrijdag, Red Stage)

Als er iets is wat Belgen goed kunnen, is het wel klagen over het weer. Als het regent, lopen we depressief rond, mopperend over “hondenweer”. Maar ook als de zon schijnt en de temperaturen de hoogte in gaan, zitten we te zeuren, te puffen en te blazen. Gelukkig heeft Xavier Rudd daar een antwoord op. “Follow, follow the sun / The direction of the bird / The direction of love” horen we op zijn hit Follow The Sun. En gelijk heeft hij. De Australische singer-songwriter – en wat voor één! – zal ons de weg wel wijzen, daar in de hitte en de zon, met zijn fantastische ballades.

JazzDee (zaterdag, Casa Bacardi)

Op zoek naar een plek waar je je dansbenen helemaal los kan gooien? Dan is JazzDee een goede keuze. De jongeman uit Roeselare is een heuse muzikale duizendpoot: naadloos wisselt hij funk- en discoplaten af met stevige hiphop en house, en geeft je zo geen moment rust. Lefto 2.0 is misschien overdreven, maar getalenteerd is hij zonder twijfel.

Niveau 4 XXL (zaterdag, Green Stage)

Geen Couleur Café zonder Niveau 4. Elk jaar opnieuw blaast het festival ons omver met een selectie aan hiphopartiesten die samen een prachtige show ineenstampen. En dat gaat ook nu niet anders zijn. In de selectie: Miss Angel, Venlo, Jay MNG, Juicy, Eleven’ en Luie Louis. Dit jaar voegt de organisatie nog een extra vleugje magie toe. Twee opkomende jazzbands zullen de ruggengraat van de selectie hiphoppers vormen. Dat wordt zonder twijfel een unieke ervaring.

Moa Anbessa (zaterdag, Dub Forest)

Onder de bomen van het festivalterrein kan je terecht voor verkoelende schaduw, maar evenzeer voor betoverende dub van over heel de wereld. Het collectief Moa Anbessa, in 2001 opgericht in Italië, zal je ongetwijfeld met succes introduceren in de wondere wereld van het genre. Met eigen producties scheren ze hoge toppen (legendes als Jah Shaka en Aba Shanti gooien ze maar wat graag op), en die fantastische selectie zal je ongetwijfeld weten in te pakken.

Joyner Lucas (zaterdag, Red Stage)

Joyner Lucas is een Amerikaanse superster. In 2015 wist hij voor het eerst aandacht te trekken met Ross Capicchioni en zag hij zijn fanbase sindsdien in razend tempo toenemen. Intussen werkte hij al verschillende keren samen met enkele grote meneren (waaronder Eminem, Busta Rhymes en Chris Brown) en haalde hij gemakkelijk enkele miljoenen YouTube-views. Zijn show op Couleur Café is zijn Europees debuut, en geloof ons maar, als we zeggen dat je dat niet wil missen.

Yooth (zondag, Casa Bacardi)

Voor een vleugje tropische muziek op Couleur Café moet je op zondag afzakken naar Casa Bacardi. Niemand brengt muziek van over heel de wereld zo dichtbij als Yooth. Dat bewees hij al verschillende keren op Bruzz, waar hij kind aan huis is, maar evenzeer op zijn benefietevenement Brikabrak en op Studio Brussel. Een talent van jewelste dat je niet mag missen.

Goran Bregovic (zondag, Red Stage)

Dat Balkanmuziek werkt op Couleur Café, wisten we al langer. Vorig jaar ontdekten we nog de Secret Bar, waar het drummen was om helemaal loco te gaan op de razendsnelle volksmuziek. Dit jaar halen ze gewoon de pionier van de Balkanmuziek naar Brussel: Goran Bregovic. De man componeerde heel wat noemenswaardige soundtracks, waaronder Times Of Gypsies voor Emir Kusturica, bracht fantastische albums uit en stuurt geregeld gedurfde, maar tegelijkertijd geslaagde covers de wereld in. Een niet te missen cultheld.

Glauque (zondag, Blue Stage)

Jon Hopkins meets Nekfeu. Dat zou een goede omschrijving zijn voor Glauque, een dolle groep getalenteerde rappers uit Namen. De heren zouden wel eens “the next big thing” kunnen zijn, met hun furieuze stroom lyrics en boeiende elektronica. We hebben ons bovendien laten wijsmaken dat de live show één en al energie en extase is. Misschien wel de moeite waard om te gaan luisteren.

Foto: Ticketmastr

27 juni 2019
Jeroen Poelmans