Tour- Mortefonica

Introducing

Dezer dagen verschijnt er al weer een pareltje op FONS Records: ‘Mortefonica’ van TOUR. 

Het gaat hier over een artistiek/muzikaal project van de fijne muzikant (en tevens begenadigd graficus) Stijn Segers. Die is inmiddels Hasselaar, maar heeft roots in Zutendaal. Dit is een belangrijk gegeven, want de  hele plaat is een eerbetoon aan het op slopen staande huis van zijn overleden grootmoeder, gelegen in Zutendaal. Het huis, ooit het epicentrum van het dorpse leven als smidse en café, moet plaats maken voor het zoveelste ambitieuze appartementencomplex.

Stijn bezingt het harde leven in Sweet Valley, een kleine gemeenschap in de schaduw van het grote industriële Genk. Een hoop muzikanten (blazers en percussionisten) geven een swingende begeleiding aan Stijn (op gitaar en zang) en zijn groepje straffe zangers en zangeressen. De plaat werd live opgenomen in het huis door de klankmeester Micha Volders. De muzikanten werden verspreid over drie kamers en in de muren werden gaten gemaakt om oogcontact te houden.

‘Mortefonica’ is geen studioplaat, het is één grote field recording. Er rijden auto’s voorbij, hier en daar ritselt een blad met songteksten, iemand hoest... En de songs worden afgewisseld met interviews van oude dorpsbewoners die in het lokale dialect mee inhoud geven aan het verhaal van de plaat en schrijver Jeroen Brouwers beschrijft hoe hij in de jaren zeventig de term MORTEFONICA verzon. Zijn huis in Zutendaal wordt binnenkort ook gesloopt...

De plaat is dan ook een ode aan oma en de soundtrack bij de begrafenis van haar geboortehuis, een kritiek op de bouwwoede en een fantasie over de toekomst van het dorp. De thema’s zijn breed uitgesmeerd, over vervuiling, liefde en schoonheid, maar altijd is er de fijne sfeer, geïnspireerd door de ouderwetse New Orleans Jazz Funerals.

23 november 2016
Marc Alenus