#Toots100 - Toots Thielemans - The Midnight Cowboy Theme (1969)

#Toots100 - Toots Thielemans - The Midnight Cowboy Theme (1969)

Honderd jaar zou hij geworden zijn, Jean Baptist "Toots" Thielemans (Brussel, 29 april 1922 – Eigenbrakel, 22 augustus 2016). Een bescheiden, maar groot artiest, want weinig Belgen legden een dergelijk internationaal parcours af. 

Machtige en ruwe stadsfilm die het verhaal vertelt van twee verloren zielen, die zich maar blijven verliezen en dan nog eens verliezen. De weemoed en dramatiek wordt ongelofelijk schoon verklankt door Toots Thielemans, ons ketje.

Eerlijkheidshalve waren we het een beetje vergeten tot Faith No More deze John Barry-compositie coverde op het straffe 'Angel Dust' uit 1992. Zeer mooi, maar dan toch maar weer op zoek gegaan naar het origineel om dan opnieuw omver geblazen te worden door Toots.

Trouwens, zijn muziekjes waren wel vaker gewild voor filmische ondersteuning. Denk aan 'Turks Fruit' van Paul Verhoven,  'Jean De Florette' en 'Manon Des Sources' van Claude Berri, de Zweedse animatiereeks 'Dunderklumpen' uit Zweden of de politiereeksen 'Baantjer' en 'Witse'. Maar het meest verspreide muziekje was de beginmelodie van het kinderprogramma 'Sesamstraat', waarvoor Toots welgeteld 37 dollar kreeg uitbetaald. Met andere woorden: één van de goedkoopste meest gespeelde deuntjes aller tijden.

9 mei 2022
Laurens Leurs