#Toots100 - Toots Thielemans - Bluesette (1982)

#Toots100 - Toots Thielemans - Bluesette (1982)

Honderd jaar zou hij geworden zijn, Jean Baptist "Toots" Thielemans (Brussel, 29 april 1922 – Eigenbrakel, 22 augustus 2016). Een bescheiden, maar groot artiest, want weinig Belgen legden een dergelijk internationaal parcours af.

Bluesette was een single van Toots Thielemans in 1962. Wellicht één van de bekendste jazznummers met een fluitje ooit met op de B-kant The Mountain Whistler. De hoes vermeldde dan ook: "Toots Thielemans whistles and plays guitar", terwijl hij uiteindelijk de meeste faam zou vergaren met de mondharmonica.

Hier en daar twijfelde men over A- en B-kant zodat dit in sommige landen kan verschillen. Thielemans noemde het nummer vanwege de royalties, die het hem opbracht, ook wel schertsend zijn "social-security number", zijn levensverzekering. “In Japan, Brazilië, de Verenigde Staten, Frankrijk of Polen, mensen kennen het en fluiten mee tijdens het concert", lichtte Toots het succes in 1992 zelf toe op televisie. "Ik mag het niet te vroeg of niet te laat spelen tijdens een concert, het moet precies juist vallen.”

Toch is het ontstaan van Bluesette veeleer een toevalstreffer. Hij speelde het bij wijze van opwarming in de coulissen toen jazzviolist Stéphane Grappelli zei: "Mon petit Toots, dat is prachtig! Schrijf dat neer!". In bijgaande clip kan je hem zien schitteren in 'Letterman' in 1982. En wie goed kijkt ziet de opvolger van Charlie Watts in the Rolling Stones: Steve Jordan.

11 mei 2022
Laurens Leurs