#Toots100 - Sting - The Shape Of My Heart (1993)

#Toots100 - Sting - The Shape Of My Heart (1993)

Honderd jaar zou hij geworden zijn, Jean Baptist "Toots" Thielemans (Brussel, 29 april 1922 – Eigenbrakel, 22 augustus 2016). Een bescheiden, maar groot artiest, want weinig Belgen legden een dergelijk internationaal parcours af.

Op dit nummer van het erg goede 'Ten Summoner’s Tales' uit 1993 werd de chromatische harmonica ingespeeld door Brandon Power, de Nieuw-Zeelandse virtuoos, die vooral bij nogal wat Ierse artiesten figureerde waaronder Van Morrison, Altan, Arcadia, Paul Brady, Arty McGlynn, Nollaig Casey, en Mary Black. 

Maar deze versie, die werd opgevoerd tijdens het Grand Gala du Disc in ’93, vertoont een opvallende cameo van de Meester zelve, Toots Thielemans, geflankeerd door Dominic Miller op gitaar en Ofra Harnoy op cello. Rinus Van Der Heijden: “Jean "Toots" Thielemans was autodidact op zowel accordeon, mondharmonica als gitaar. Met zijn gitaar maakte hij zijn entree in Amerika. Geïnspireerd door Django Reinhardt maakte hij als vijftienjarige kennis met jazz, toen een vrouw van een platenwinkel in Thielemans’ buurt hem wees op een grammofoonplaat van Louis Armstrong. Ze drong er bij de puber op aan die plaat te kopen en te beluisteren. Dat deed Jeanke en daarmee had het jazzvirus zich bikkelhard van hem meester gemaakt".

"Na een verblijf in de big band van Robert De Kers en de begeleidingsband van Bobbejaan Schoepen – de stichter van pretpark Bobbejaanland – nam een oom hem mee naar Amerika, waar hij snel in contact kwam met Benny Goodman. Zonder werkvergunning moest hij terug naar België, maar een tweede reis verbond hem voor het leven aan Amerika. Toots Thielemans woonde decennialang afwisselend in Brussel en New York.”

12 mei 2022
Laurens Leurs