#Toots100 - Nick Cave, Mick Harvey, Toots Thielemans, ... - Hey Joe (1990)

#Toots100 - Nick Cave, Mick Harvey, Toots Thielemans, ... - Hey Joe (1990)

Honderd jaar zou hij geworden zijn, Jean Baptist "Toots" Thielemans (Brussel, 29 april 1922 – Eigenbrakel, 22 augustus 2016). Een bescheiden, maar groot artiest, want weinig Belgen legden een dergelijk internationaal parcours af.

Het lijkt onwaarschijnlijk: het Ketje en The Prince Of Darkness. Maar het is echt gebeurd.

Nick Cave had Hey Joe al eens gecoverd op 'Kicking Against The Pricks' in 1986, maar in 1990 had saxofonist David Sanborn een show op de Amerikaanse televisie. In 'Night Music' werd Nick Cave één van de eerste keren opgevoerd voor Amerikaanse tv in een onwaarschijnlijke cast met David Sanborn op alt-saxofoon, Charlie Haden op bas, Hiram Bullock op gitaar, Philippe Saisse op toetsen en Omar Hakim op drums. 

En dan was er nog Jean "Toots" Thielemans. Al van bij de eerste bastonen van Charlie Haden weet je dat er iets speciaals gaat gebeuren. En Toots geeft de dreigende versie met spookachtige uithalen nog extra cachet. Er is dat monkellachje van bewondering net voor de derde minuut bij de saxsolo van Sanborn om dan zelf vernietigend uit te halen met dat mondmuziekje.

 

10 mei 2022
Patrick Van Gestel