TomorrowDour 2013

Achtergrond

Het lijkt onwaarschijnlijk, maar eigenlijk is elk festival voor een stukje verweven met het programma van Dour. En dat is eigenlijk al jaren zo. Wie het bijvoorbeeld voor Tomorrowland (of andere dancefestivals) heeft, kan zich ook op Dour uitleven. Metalheads, nog maar net bekomen van Graspop, kunnen terecht op dit festival. Alternativo's, die het wel voor Pukkelpop hebben, zullen zich er niet vervelen. En zelfs de liefhebbers van brede mainstream, die zich onlangs op Rock Werchter hebben uitgeleefd, vinden er dingen van hun gading. Dour is dus een omnifestival. In deze voorbeschouwing concentreren we ons op elektronica en dj's. TomorrowDour, zeg maar.

TomorrowDour 2013



Wij gingen ooit naar Venetian Snares zien omdat we dachten dat zijn kruising van drill’n’base en klassieke muziek interessant klonk. De man trakteerde ons live op een handvol van het hardere werk en we hebben vroegtijdig de zaal verlaten. Ook al omdat we geshockeerd waren door het openlijk druggebruik van het publiek in de club van de Ancienne Belgique. Noem ons sissies, ja, maar u heeft geen recht van oordelen als u zelf nog geen concert van de man hebt bijgewoond. Benieuwd of er ook nu weer een paar kilo speed langs de security zal worden gesmokkeld.

Two Fingers is het dj-alter-ego van Amon Tobin. De organisatie van Dour noemt hem één van de artiesten die onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van het festival en vernoemt heuglijke passages van de man in 1998 en 2005 als referentiepunten. Wij herinneren ons fantastische concerten in de Ancienne Belgique. Genoeg in ieder geval om te weten dat de man een veelzijdig muzikant is en dat dit waarschijnlijk geen set van dertien in een dozijn zal worden.

Hij draait zijn plaatjes in dezelfde volgorde als dat kleine figuurtje uit die Star Warsfilms, en heeft dan maar meteen de naam gestoelen: DJ Yoda. Gebruikt meer samples per seconde dan u kan onderscheiden en doet daarmee denken aan namen als Coldcut en DJ Food. Hij werd door Q-magazine in de lijst met “10 DJ’s you must see before you die” opgenomen en wordt daar nu te pas en te onpas op aangesproken.

Geen passage zullen wij missen van Four Tet. Hij is een van de weinige “knoppenbakskesmanipulateurs” waarvan we ook naar de platen luisteren. Dat komt vooral omdat hij ook songs schrijft. Bovendien laat hij voldoende jazzinvloeden toe om het geheel ook live een beetje interessant te houden. En hij blijft daar nog heel bescheiden bij ook! Wat een man. Ook Flying Lotus is zo iemand die met jazz-invloeden speelt en die we niet willen missen.

Kijk, van Eptic hadden wij nog nooit gehoord en we passeren wellicht elke dag twee keer voorbij zijn deur tijdens het dagelijkse woonwerkverkeer. In Waasmunster resideert deze snotaap namelijk. En in tegenstelling tot ons heeft hij op zijn negentiende al een carrière uitgebouwd als handelaar in vette dubstep die hem overal ter wereld brengt. Hij brengt plaatjes uit die Like A Boss heten en verraadt daarmee zijn leeftijd (en wij de onze), maar deze oude rakkers willen soms wel eens wat jong geweld aan het werk zien. Zo houden we onze illusie in stand dat we in contact staan met de jeugd.

Geen idee hoe de mannen van Dour LFO hebben kunnen strikken. Hun voorlaatste concert was, voor zover we kunnen nagaan, in maart in Moskou, hun laatste was in april in Tokyo. In juli komt daar dus Dour bij. En daarna is het wachten tot augustus voor ze in Polen opduiken. Ze hebben geen plannen om een plaat uit te brengen, het laatste bericht op hun site is dat ze een full liveshow doen in Londen … in januari 2013. Je zou dus goed zot moeten zijn om deze technolegende te missen.

Een van de leukere dingen die DJ Lefto vanuit de Gentse ondergrond van de White Cat onder onze aandacht probeerde te brengen is STUFF, een Gents neo-loungy, jazzy collectief van jonge talentvolle muzikanten. Past perfect bij het lome weer dat verwacht wordt.

De vijfentwintigste editie van het Dour festival vindt plaats van 18 tot en met 21 juli in het gelijknamige Waalse dorpje.

15 juli 2013
Kristof Van Landschoot