Tom Weyn

Achtergrond

Voor we weer met een kater, vetter dan Garfield, de afgevallen naalden van de kerstboom uit ons vast tapijt zitten peuteren en ons nog amper kunnen herinneren welke goede voornemens we op nieuwjaarsnacht weer tegen beter weten in hebben gemaakt, hebben we voor u nog een hele resem eindejaarslijstjes van onze redacteurs en van echte en would-be BV's.

Als een van de nestors op de redactie en hevig pleitbezorger van de antroposofie kan (tw) zich natuurlijk veroorloven om altijd te laat te zijn met zijn verslagen van concerten. Concerten zijn trouwens zijn enige - en in vredevolle tijden niet eens ongezonde - verslaving. Hij ging er zelfs speciaal voor dicht bij de AB wonen al kampeert hij ook graag op een festivalcamping.  En kijk: zijn lijstje is er al!

 

 

De beste van het jaar.

1. Jamie xx – ‘In Colour’

2. Tame Impala – ‘Currents’

3. Belle & Sebastian – ‘Girls In Peacetime Want to Dance’

4. Blur – ‘The Magic Whip’

5. Purity Ring – ‘Another Entity’

6. Father John Misty – ‘I Love You, Honeybear’

7. Empress Of – ‘Me’

8. Other Lives – ‘Rituals’

9. Death Cab for Cutie – ‘Kintsugi’

10.Rangleklods – ‘Straitjacket’Eervolle vermeldingen: Glen Hansard, Lower Dens, Portico, The Very Best, Hudson Mohawke, Everything Everything, Lianne La Havas, Son Lux, Jaakko Eino Kalevi, Swim Deep, Foals, Grimes en The Wombats (neen, dat is geen grap).

Amai, dat kon beter!CHVRCHES was haast de pijnlijk echte definitie van de mist ingaan. Veel konden ze er naar het schijnt niet aan doen. In tegenstelling tot Ariel Pink, die op het Laneway Festival in Nieuw-Zeeland deskundig een heel plein liet leeglopen en ‘boe’ roepen met de meest arrogante, rommelige set die ik in tijden zag.

Mocht ik de tijd kunnen terugspoelenDe helft van het jaar aan de andere kant van de wereld gezeten om te beseffen dat missen relatief is. De tijd mag vooruit blijven gaan. De toekomst is interessanter dan het verleden. Zeker wanneer dat wil zeggen dat Radiohead en Sigur Rós een nieuwe plaat gaan uitbrengen.

U hebt deze toch gezien?

Straf live1. Underworld – Pukkelpop, 22/08/2015

2. Patti Smith & Band – Down the Rabbit Hole, 26/06/2015

3. FFS (Franz Ferdinand & Sparks) – Pukkelpop, 21/08/2015

4. Father John Misty – AB, 10/11/2015

5. FKA twigs – Laneway Festival Nieuw-Zeeland, 26/01/2015

Eervolle vermeldingen: The War on Drugs, Jungle, SOHN, Tame Impala, Jamie xx, Interpol, Rhye, Dan Deacon, Goat, Palmbomen en Roisin Murphy.

In de marge

Een paar wakko’s die ervoor zorgen dat er concerten afgelast worden, dat is niet meer om te lachen. Maar dat doen ze in Syrië natuurlijk al een paar jaar niet meer.

Coming up

Nieuw is hij niet, maar ANOHNI is een naam om in de gaten te houden. Het nieuwe project van Antony (zonder Johnsons) draagt duidelijk de stempel van Hudson Mohawke en Oneothrix Point Never. In de eerste single ‘4 Degrees’ klinkt dat alvast ge-wel-dig!

14 december 2015
Tom Weyn